Kultúra

Biela noc rozžiari mesto futuristickými zážitkami a komiksovými prekvapeniami

Piaty ročník festivalu súčasného umenia Biela noc prináša do bratislavských ulíc pestrý výber toho najzaujímavejšieho, čo na domácej aj svetovej umeleckej scéne vzniká.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc rozžiari mesto futuristickými zážitkami a komiksovými prekvapeniami
15
Galéria

Nezmeškajte magickú prechádzku mestom v nezvyklom šate a príďte počas víkendu 27. – 29. septembra na piaty ročník Bielej noci.

Futuristické zážitky

Tento rok si počas festivalu užijeme až tri dni plné bohatého programu. Niektoré diela budú zážitkom po celý deň, iné sa objavia až po zotmení a časť programu sa odohrá len v presne určených časoch. Spolu so sprievodným programom bude v uliciach takmer 50 rôznych inštalácií, diel od domácich umelcov a ich kolegov z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie.

Festival aj tentokrát rozprestrie svoje umelecké zastávky na dvoch hlavných trasách, historickej a vodnej. Okrem centra mesta si tak môžete vychutnať nevšednú prechádzku od River Parku až po štvrť Eurovea City, na ktorej vás čaká množstvo komiksových prekvapení a futuristických zážitkov.

Uvidíte raketu z vesmírnych komiksov, futuristickú preliezku, 8 chápadiel a 8 monumentálnych bublín, 700-tisíc diód, dve zvedavé oči na strome, rozprávajúce slnko, monumentálnu rotujúcu zemeguľu, niekoľko interaktívnych inštalácií a imerzívnych prostredí, či dokonca stále dielo vo verejnom priestore.

Socha pre bratislavské nábrežie

Po prvýkrát v bratislavskej histórii uvedie Biela noc dielo, ktoré nezhasne s odbitím nedeľnej polnoci, ale vďaka spolupráci s JTRE pretrvá vo verejnom priestore dlhodobo. Autoportrét Circle Head z dielne významného slovenského výtvarníka Viktora Freša, ktorého estetika odkazuje na tradíciu japonských kokeshi bábik, má priniesť šťastie bratislavskému nábrežiu a rozjasňovať priestor pred Zuckermandlom. Odhalený bude počas slávnostného otvorenia festivalu v piatok 27. septembra o 20:00 hod.

S orientáciou v programe opäť pomôže dvojjazyčná mobilná aplikácia s popismi diel, interaktívnou mapou a notifikáciami, na ktorej vývoji sa podieľala VÚB banka. Podrobný program festivalu nájdete TU.

27. 9. – 29. 9. 2019 / každý deň od 12:00 do 24:00 hod. / BN Pass – trojdňová permanentka na interiérové a kapacitne obmedzené diela: 15 eur, deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP so sprievodom majú vstup bezplatný

Vstupenky na platenú časť festivalu je možné zakúpiť aj počas bielonočného víkendu v určených BN stánkoch každý deň od 12:00 hod. na adresách: Primaciálny palác, Primaciálne námestie, pri Zuckermandli, Dvořákovo nábrežie a na Promenáde pri Eurovea, Pribinova.

Na čo sa môžeme tešiť počas tohtoročného festivalu Biela noc?
15
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM