Správy Samospráva

Bez nebezpečnej chémie: Samospráva chce proti inváznym rastlinám bojovať šetrne

Výskum má ukázať, či biologické metódy skutočne pomôžu.

Ilustračný obrázok k článku Bez nebezpečnej chémie: Samospráva chce proti inváznym rastlinám bojovať šetrne
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Mestská časť Bratislava-Petržalka chce používať šetrnejšie metódy pri odstraňovaní inváznych drevín. V bežnej praxi sa na ich úplné odstránenie používajú škodlivé herbicídne látky. Samospráva sa rozhodla overiť účinnosť menej používaných metód, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Procesu odstraňovania inváznych drevín bude predchádzať ich dôkladná inventarizácia.

Odstraňovanie

Invázne dreviny majú negatívny vplyv na naše pôvodné druhy a ich biotopy a najviac menia krajinu. Vlastník, správca, užívateľ pozemku je povinný starať sa o pozemok tak, aby na ňom nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov a v prípade ich výskytu je povinný invázne dreviny odstraňovať.

„Na území Petržalky sa v termíne od 01.07. do 23.11.2020 od­stránilo spolu 59 inváznych drevín druhu pajaseň žliazkatý a javorovec jaseňolistý. Pajaseň žliazkatý je dvojdomá drevina, ktorá dorastá do výšky 20 až 25 metrov. Tento druh pochádza z Činy a do Európy bol dovezený ako okrasná drevina. Výrubom inváznej dreviny, najmä pajaseňa žliazkatého sa nekončí starostlivosť o „drevinu“, lebo jeho rýchly rast tvorí z pňov husté zárasty a vytláča pôvodnú vegetáciu,“ vysvetlila Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia MČ.

Petržalke o zeleň nepríde, samospráva plánuje za invázne dreviny náhradnú výsadu.

Zóna bez pesticídov

Mestská časť prijala už dávnejšie uznesenie o Zóne bez pesticídov, čím sa zapojila do procesu znižovania chemických zásahov pri údržbe zelene a komunikácií.

V bežnej praxi sa na odstránenie pňov a koreňových sústav používa chemická metóda, aplikáciou herbicídnych látok (napr. glyfosátu) alebo frézovanie (strojové odstránenie pňov a koreňov z miesta výskytu). Keďže bezpečnosť herbicídnej látky glyfosát je spochybňovaná a zvažuje sa zastavenie jej autorizácie v Európskej únii a metóda frézovania je finančne náročná, samospráva sa rozhodla overiť účinnosť menej používaných mechanických (vylamovanie), chemických (aplikácia kyseliny pelargónovej a octovej) a termických metód (aplikácia horúcej vody a pary).

„Keďže invázne dreviny predstavujú nemalý problém pre životné prostredie a v zmysle platnej legislatívy je potrebné ich odstraňovať, plánujeme overiť účinnosť environmentálne šetrných metód na zneškodnenie inváznych drevín v Petržalke. Jednou z navrhnutých metód je aj aplikácia kyseliny pelargónovej a kyseliny octovej, ktoré sú považované za environmentálne šetrnú chemickú ochranu,“ konštatoval Ivan Iľko, predseda Zóny bez pesticídov o.z.

V súčasnosti v Petržalke prebieha inventarizácia inváznych drevín s mapovaním ich polohy, ďalej budú tieto dreviny roztriedené do jednotlivých výskumných lokalít, pričom v každej lokalite bude aplikovaná iná metóda.

Cieľom výskumu je poskytnúť relevantné informácie o spôsobe zneškodnenia inváznych drevín. Uskutoční sa počas rokov 2021 a 2022.

foto je ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM