Maros Palesch Rôzne

Bez licencie hokej v baroch nebude

Majitelia reštaurácií a barov, ktoré chcú umožniť svojim zákazníkom sledovanie priamych prenosov zo zápasov hokejových majstrovstiev, by nemali zabudnúť na zákon.

Pripomína Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA). Blížiace sa Majstrovstvá sveta IIHF 2011 motivujú mnohých majiteľov umiestniť do svojich prevádzok televízne prijímače či veľkoplošné obrazovky.

Na šírenie hudby na verejnosti však podľa autorského zákona potrebujú licenciu. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na každého majiteľa prevádzky, ktorý v nej používa zvukovo-obrazový prijímač alebo prehrávač, bez ohľadu na to, či ide o televízny prijímač, videoprehrávač, počítač, veľkoplošnú obrazovku či iné zariadenie.

Licenciu potrebujú všetky pohostinské alebo občerstvovacie zariadenia, napríklad reštaurácia, hostinec, kaviareň, bistro, espresso, cukráreň, bar a podobne. Autorské honoráre sa platia za verejné šírenie hudby bez ohľadu na to či technické zariadenie, z ktorého hudba znie, má majiteľ zavedené v účtovníctve ako svoj majetok, alebo ide o zariadenie, ktoré má v osobnom vlastníctve iná osoba, napríklad zamestnanec firmy.

**Povinnosť získať licenciu a vyrovnať autorské honoráre má aj ten, kto umiestni veľkoplošnú obrazovku na námestie a z nej bude sprostredkovávať verejnosti priame prenosy z hokejových majstrovstiev sveta. **

SOZA na základe zmlúv o zastupovaní autorských práv a prostredníctvom recipročných zmlúv so zahraničnými autorskými organizáciami zastupuje viac ako dvetisíc domácich autorov a vydavateľov a viac než milión autorov z celého sveta. Uzatvorením licenčnej zmluvy so SOZA získa používateľ hudby oprávnenie – licenciu použiť hudbu týchto autorov a prostredníctvom SOZA im zaplatí aj ich autorskú odmenu. Za týchto okolností je použitie hudobných diel legálne a v súlade so zákonom.

Ak SOZA zistí, že prevádzky vysielajú bez licencie, bude žiadať o vydanie bezdôvodného obohatenia vo výške stanovenej podľa platného Sadzobníka SOZA, prípadne podá podnet na začatie trestného stíhania za trestný čin porušovania autorského práva podľa trestného zákona. Výška autorskej odmeny je presne stanovená v Sadzobníku SOZA.

V prípade prevádzok so zvukovo-obrazovým prijímačom alebo prehrávačom závisí suma, ktorú je majiteľ povinný zaplatiť, od rozlohy priestoru a od počtu prijímačov alebo prehrávačov, ktoré používa.

**Ide o paušálnu sumu na rok, ktorej výška sa v prípade jedného technického zariadenia pohybuje od 34 do 47 eur bez DPH na rok.

Uzavrieť licenčnú zmluvu však možno aj na určitý počet mesiacov, a to aj na obdobie výlučne počas majstrovstiev, teda na jeden mesiac. **

V prípade veľkoplošných obrazoviek s uhlopriečkou nad 120 centimetrov, ktoré umiestnia prevádzky v interiéri reštaurácie či baru, sa rozloha priestoru pri stanovení výšky autorskej odmeny nezohľadňuje a platí sa suma 6 eur bez DPH na mesiac. Pri veľkoplošných obrazovkách umiestnených v exteriéri, napríklad na námestí, je to suma 100 eur bez DPH na mesiac. Informovala marketingová manažérka SOZA – Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam Katarína Tomandlová.

Zdroj: Webnoviny / SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM