Maros Palesch Kultúra

Betlehem v Primaciálnom paláci

Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s Arcibiskupským úradom v Bratislave a rehoľou bratov minoritov otvorilo dnes (26. decembra 2010) v Primaciálnom paláci „Putujúci betlehem“.

Požehnal ho bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský za účasti provinciálneho predstaveného bratov minoritov P. Luciána Boguckého a za prítomnosti primátora hlavného mesta Bratislavy Andreja Ďurkovského. Jasličky sú inštalované vo vstupnej hale Primaciálneho paláca pod vianočným stromčekom.

Bratislavský „Putujúci betlehem“ patrí k tridsiatim umeleckým jasličkám, ktoré sa nachádzajú vo významných európskych mestách. Idea putujúcich jasličiek sa zrodila pred 15. rokmi z iniciatívy poľského kňaza Witolda Broniewského. Prvý Betlehem bol vystavený na hlavnej vlakovej stanici v Stuttgarte. Ďalšími miestami boli Mníchov, Frankfurt, Rím, Štrasburg, Varšava, Viedeň a iné. V súčasnosti sa putujúce jasličky nachádzajú v siedmich európskych krajinách. Tohto roku pribudnú v Prahe a vo Vilniuse. Každý rok sa pripravia iné jasličky, ktoré nesú so sebou konkrétny odkaz. Tie súčasné nesú posolstvo mladých mladým, preto je pri bratislavských jasličkách možnosť stretnúť sa so sochami mladých svätých, ako apoštol Jakub Mladší, sv. Stanislav Kostka, sv. Terezka a blahoslavený Pier Giorgio Frassati. Autorom tohtoročného bratislavského Putujúceho betlehema je mládež z Gymnázia výtvarných umení z poľskej Bydgoščy.

Zdroj: Magistrát hl.m. SR Bratislavy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM