Správy Samospráva

Bernolákovo ovládol veľký smútok: Zomrel starosta obce Richard Červienka

Obľúbený starosta vo veku 42 rokov podľahol chorobe.

Ilustračný obrázok k článku Bernolákovo ovládol veľký smútok: Zomrel starosta obce Richard Červienka
Zdroj: Dnes24.sk

Vo veku 42 rokov zomrel starosta obce Bernolákovo Richard Červienka. Obec o tom informuje na svojom webe s tým, že starosta v utorok ráno prehral boj s chorobou.

Richard Červienka sa narodil 31. januára 1979 v Lučenci. V Bernolákove v roku 2011 založil občianske združenie K Veci. Na poste starostu bol od roku 2014. V minulosti bol aj poslancom Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Obľúbený starosta

Červienka bol aktívnym a priateľským starostom. Pre obec toho urobil veľmi veľa. V ťažkých časoch, na začiatku pandémie koronavírusu, okamžite pochopil, že ľudia si musia pomáhať viac ako inokedy. Bratislava24 informovala o tom, ako sám šil rúška či osobne dohliadal na to, ako sa dodržiavajú pandemické opatrenia.

„Bol ochotný vypočuť problémy bežných ľudí a vždy sa snažil ľuďom pomôcť čo len mohol, nikto pred ním nebol tak ľudský, tak láskavý,“ spomína na starostu obyvateľka Bernolákova Andrea.

„Neopísateľná škoda tak mladého, šikovného a dobrého človeka, ktorému ležalo na srdci spraviť Bernolákovo lepším miestom,“ pridáva sa Lucia.

„Je mi ľúto za ozaj najlepším starostom akého naša dedina mala,“ píše Janka.

Inšpirácia pre Drobu

Svoju sústrasť vyjadril aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Starosta Bernolákova Richard Červienka bol podľa jeho slov výraznou postavou komunálnej politiky v Bratislavskom kraji, keďže ‚starostoval‘ druhej najväčšej obci na Slovensku.

„Hoci bol pôvodom z Buzitky (okres Lučenec), získal si dôveru aj staročeklísanov, aj tých, ktorí sa do Bernolákova prisťahovali. Výborne sme spolupracovali. Pre obec toho robil veľa, namiesto problémov sa vždy sústredil na riešenia a jeho dobrá nálada a radosť z práce boli inšpiráciou aj pre mňa,“ skonštatoval Droba.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Úprimnú sústrasť rodine a priateľom zosnulého starostu, ale aj obyvateľom Bernolákova, vyjadrilo viacero susedných obcí i vedenie mesta Senec. „Dnešná smutná správa mnou hlboko otriasla. Pozostalým a smútiacej rodine prajem úprimnú sústrasť. V tejto ťažkej chvíli som myšlienkami aj so zamestnancami a obyvateľmi obce Bernolákovo,“ uviedla starostka Chorvátskeho Grobu Vladimíra Vydrová.

Venoval sa aj divadlu

Sústrasť vyjadrilo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Červienku označilo za symbol starostu, ktorého záujem o miestny rozvoj bol inšpiráciou pre iné samosprávy a ľudský prístup zdrojom pozitívnej energie pre mnohých ľudí.

ZMOS taktiež spomenulo, že pred tým, než od roku 2014 zastával funkciu starostu, sa Červienka v obci výrazne angažoval rôznymi spoločenskými a komunitnými aktivitami. „Aj počas ‚starostovania‘ nezanevrel na divadelníctvo a neustále sa venoval ochotníckemu divadlu,“ poznamenalo združenie.

Vážení občania, s poľutovaním si Vám dovoľujeme oznámiť, že Mgr. Richard Červienka, starosta obce Bernolákovo dnes ráno...

Posted by Obec Bernolákovo on Monday, August 16, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM