Rôzne

Belorítkam osadia pod Mostom SNP umelé hniezda

V podhľade bratislavského Mosta SNP osadia umelé hniezda pre chránené belorítky. Inštalácia prebehne v noci na stredu v koordinácii s ochranármi.

Ilustračný obrázok k článku Belorítkam osadia pod Mostom SNP umelé hniezda
8
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife

Belorítkam minulý rok v máji zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti mosta, 66 hniezd. V noci na stredu (5. 4.) osadí mesto v spolupráci s ochranármi pre chránené belorítky umelé hniezda.

Pomoc belorítkam

„Montáž umelých hniezd je naplánovaná na utorok (4. 4.) o 23:00 hod. Predpokladaný čas trvania je do stredy 4:30 hod.,“ uviedla Iveta Kešeľáková. Hlavné mesto sa po minuloročnom incidente snažilo najprv belorítkam pomôcť vybudovať si nové hniezda. Podľa odporúčania ornitológov umiestnilo vodu a hlinu v blízkosti Mosta SNP, aby tak vtákom pomohlo zháňať si stavebný materiál. Ornitológovia navrhli, aby sa po vyhniezdení inštalovali na iné vhodné miesta aj umelé hniezda.

SOS/BirdLife Slovensko v máji 2016 upozornila, že na bratislavskom Moste SNP bolo zničených 66 hniezd. Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste. Belorítky podľa ornitológov prišli o násady a zrejme aj o mláďatá. Podľa ornitológov spoločenská hodnota hniezd spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120-tisíc eur.

Hlavné mesto argumentovalo, že hniezda zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti podmostia. Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T Real Estate. Tá sa však bránila a tvrdila, že nikto z jej zamestnancov zničenie hniezd belorítok na Moste SNP nezavinil. „Revitalizačné práce vykonával subdodávateľ,“ uviedla v tom čase Daniela Stričková z J&T Real Estate s tým, že neboli upozornení na prípadné obmedzenia.

Belorítky
8
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM