Futbal

"Belasí" sa tešia na Spartu s Breznaníkom, Hamšíkov Neapol aj Bern

S piatkovým žrebom hlavnej fázy tohtoročnej edície Európskej ligy UEFA 2014/2015 bol futbalový tábor Slovana Bratislava spokojný. V atraktívnej I-skupine sa dvakrát stretne s Young Boys Bern a zaujímavé konfrontácie ho čakajú aj proti SSC Neapol s Marekom Hamšíkom.

Ilustračný obrázok k článku "Belasí" sa tešia na Spartu s Breznaníkom, Hamšíkov Neapol aj Bern
Zdroj: TASR

Mimoriadne pestré však budú súboje s prívlastkami súťažných repríz legendárneho federálneho derby proti Sparte Praha. Tréner „belasých“ František Straka si prial v skupine atraktívnych súperov. Prianie sa mu splnilo.

„V Česku vybuchla športová bomba. Neskutočné ohlasy. Dostali sme Spartu, čo je jedna vec, ale aj ďalší súperi sú atraktívni. Young Boys sú síce trošku neznámi, ale SSC Neapol nemusím predstavovať. Určite celé Slovensko sa bude tešiť na Mareka Hamšíka. Radi by sme pozvali fanúšikov na štadión, aby prišli v čo najväčšom počte,“ reagoval Straka na piatkovom brífingu s novinármi.

Okrem zaujímavých konfrontácií so švajčiarskymi Young Boys či Hamšíkovým Neapolom budú priťahovať pozornosť divákov najmä duely so Spartou. A nielen fanúšikov, ale aj hráčov či trénerov. Práve Straka si v roku 2011 ako legendárny hráč a kormidelník Sparty zasadol na lavičku konkurenčnej Slavie, čo spôsobilo na Letnej obrovskú vlnu nevôle. Duely Slovana so Spartou tak budú „vybičované“ hneď z niekoľkých uhlov pohľadov.

„Moja minulosť a Sparta – to je len otázka novinárov. Ak to budú chcieť rozmazávať, tak do toho zapletú veci, ktoré do futbalu nepatria. Som spojený so Spartou a som na to hrdý. Každý máme svoju profesiu, a to by si všetci mali uvedomiť. Na Spartu sa teším. Dúfam, že všetko prebehne v priateľskej atmosfére, nech vyhrá lepší,“ zaželal si kouč Slovana.

Duely Slovan – Sparta budú mať zvláštny náboj aj pre slovenského hráča „rudých“ Michala Breznaníka. Ten v Slovane pôsobil, cez Liberec a ruský Perm sa dostal pred letom do Sparty. V „belasom“ drese odohral takmer stovku zápasov, vyhral sním ligu aj pohár, no nerozišiel sa s ním dobre. Bratislavu opustil potom, ako sa v play off Európskej ligy 2010/2011 proti VfB Stuttgart nechal zbytočne vylúčiť a Slovan prišiel o postup.

„Belasí“ sa naposledy predstavili v skupinovej fáze EL pred tromi rokmi. Vo vtedajšej F-skupine obsadili pri konkurencii Paríža Saint-Gemain, Athletic Bilbao a Red Bull Salzburg poslednú priečku so ziskom jediného bodu. Aj teraz vstupujú do bojov o vyraďovaciu fázu skromne. „Favorit je jasný, je ním SSC Neapol. My by sme mohli ťažiť z toho, že náš môžu podceniť. Ďalšie dva kluby sú hrateľné a práve medzi nami tromi sa bude rozhodovať o druhom postupovom mieste. Urobíme maximum preto, aby sme uspeli, výsledkovo aj herne. Športovo sa chceme pobiť o možnosť ísť ďalej,“ dodal Straka.

Úsmev na tvári mal po žrebe aj útočník Slovana Pavel Fořt. „Prvé dojmy sú potešujúce. Ideme na Spartu, Neapol je pre slovenských fanúšikov taktiež veľmi pikantný, keďže tam hrá Hamšík. Young Boys majú mladé a dobré mužstvo. Čakajú nás pekné zápasy. Z domu mi prišli aj prvé smsky, na zápas so Spartou by som potreboval zohnať už teraz asi 1000 lístkov,“ s humorom dodal 31-ročný zakončovateľ.

Erik Grendel je jeden z hráčov súčasného kádra, ktorý si živo pamätá aj uplynulé vystupovanie slovenského majstra v EL. V tohtoročnej edícii je v menách súperov podľa neho opäť cítiť rešpekt, nie však strach. „Sú to veľmi atraktívni súperi. Nielen pre ľudí, ale hlavne pre nás hráčov. Budeme sa môcť konfrontovať s rôznymi štýlmi európskeho futbalu. Je to pre nás motivácia, teším sa na to. Chceme si to užiť a určite uhrať dobré výsledky. Budeme sa stretávať s hráčmi, ktorí zarábajú viac ročne ako je možno celý rozpočet Slovana. Rozdiel môže byť markantný, ale aj nemusí,“ dodal Grendel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM