Maros Palesch Iné športy

Baseballistom Slovana obhajoba nevyšla

Počas uplynulého víkendu sa v Trnave skončila finálová séria baseballovej Extraligy medzi obhajcom titulu BC Slovan Bratislava a Angels Trnava. Po sobotnajšej výhre 5:2 sa trnavským Angels podarilo triumfovať aj vo štvrtom mimoriadne dramatickom zápa

Aj štvrtý zápas série sa začal pre Slovan sľubne, keď sme už v úvodnej zmene išli do vedenia 1:0 po hitoch Jána Tietza a Jakuba Horáčka. Hneď v dohrávke sa naša obrana po 3 métach zdarma dostala pod obrovský tlak. Pri jednom aute sme však otočili double play a ubránili tesný náskok. V druhej zmene odpálil lead off hit Juraj Fehér, následne ukradol druhú métu a my sme mali opäť bežca v skórovacej pozíci bez autu, ale nedokázali sme ho dotlačiť domov. V tretej zmene sme už boli úspešnejší, Ján Tietz znova lead off hitom získal prvú métu a po nespracovam nadhode sa posunul na dva.

Po SO Michala Ešmíra a méte zdarma pre Jakuba Horáčka prišiel na pálku Jakub Rautner. Jeho tvrdý odpal zachytil Matej Chovančák, ale pri pokuse o double play prehodil druhú métu a Ján Tietz tak dobehol pre druhý bod Slovana v zápase. V štvrtej zmene sme znova v útoku dostali šancu skórovať. Juraj Fehér dostal métu zdarma a po obetovacej ulievke Juraja Barčíka sa posunul na dva. Potom prišiel hit Róberta Setničku za infield, na ktorý sa nám však nepodarilo skórovať, keď bol Juraj Fehér zastavený na tretej méte. Tento okamžik ma mrzí najviac z celého zápasu, pretože namiesto do vedenia 3:0 sme išli do obrany a Trnava na nás v dohrávke zmeny udrela najskôr dvojmétovým odpalom Tibora Omastu. Ten však skvelou rozohrou vymazal Michal Ešmír, keď spracoval odpal ďalšieho pálkara Trnavy Maroša Pavlíka a príhodom na 3. métu vyautoval Tibora Omastu.

Potom však prišla méta zdarma pre Tomáša Trníka a error pri prešvihnom SO Martina Richtera. Nepresný príhod znamenal dobeh Pavlíka a posun bežcov na druhú a tretiu métu s jedným autom. Následne prišla ďalšia méta zdarma pre Patrika Holuba a Pavla Teslíka na kopci vystriedal Michal Noga. Ten skvelo eliminoval Igora Jankoviča, keď mu dovolil odpáliť iba ľahký pop up do infield. Potom sa však na pálku postavil kat Slovana Matej Chovančák a dvojmétovým odpalom do opozitu za 3 body vyčistil méty. Zdrvený Slovan potom márne hľadal psychickú silu na zvrat. Znížiť sa nám podarilo až na začiatku 8. Zmeny. To už stál na kopci za Angels Jakub Okasa. Jakub Rautner odpálil single a po chybe v zadnom poli dobehol až na dva. V zápätí do ďalším singlom stiahol domov Matúš Miko. To už trnavský coach povolal na kopec Mika Wiedu, aby zavrel zápas. Prvý pálkar Marián Ščevík získal métu po chybe v obrane a Matúš Miko sa posunul na dva. Potom však Wieda zabral a vyradil SO postupne Juraja Barčíka, Róberta Setničku aj Mareka Kapustu.

V deviatej zmene sme tak mali poslednú šancu zaútočiť. Ján Tietz sa opäť uviedol doublom a vyzeralo to, že sa nám podarí skórovať. Potom však prišiel SO Jara Sitára a úmyselná méta zdarma pre Jakuba Horáčka. Na jeden out a jedna tri obsadená nasledoval signal krádež druhej méty, aby sme zamedzili prípadnému dvojoutu, ale Jakub Horáćek bol chytený medzi métami. Pri dvoch autoch tak prišiel na pálku Jakub Rautner a luftom na prvú métu ukočil tohtoročnú sezónu baseballovej Extraligy.

Prehra v tomto zápase a v celej sérii je pre nás obrovským sklamaním. Jednak sme v najdôležitejšej fáze sezóny nepredviedli najlepší výkon, akého sme schopní, no aj napriek tomu sme siahali na víťazstvo. Náš súper bol jednoducho efektívnejší v premieňaní šancí a mal na svojej strane dvoch hráčov v neuveriteľnej forme: Mika Wiedu, ktorý hádzal v troch finálových zápasoch a zaznamenal spolu 30 strike outov (z celkových 102 outov Trnavy). Našim pálkarom v 20 odhádzaných zmenách umožnil 6 mét zdarma a 16 hitov. Druhým pilierom nového majstra bol bezpochyby Matej Chovančák hrajúci na tretej méte. Dotlačil v sériu celkovo 6 bodov RBI (z celkových 12), jeho RBI boli víťazné v dvoch zápasoch.

Štatisticky sme boli útočnejším teamom, celkové skóre série hovorí 17:12 pre nás. Na hity sme vyhrali 36:24, na chyby v obrane sme mierne horší 11:10. V troch prehratých zápasoch sme mali spoli iba 3 RBI a v celej sérii sme nechali na métach 39 bežcov LOB!!!

Finálovú sériu teda nevyhral útočnejší team, ale efektívnejší team.

Slovan bojoval v každom zápase na hranici svojich možností, ale tentokrát súpera nepredčil tak, ako v základnej časti. Napriek tomu patrí obrovská vďaka všetkým hráčom za fantastické nasadenie a výkony nielen počas uplynulých dvoch víkendov, ale počas celej, mimoriadne náročnej a nabytej sezóny. Slovan celkovo odohral 40 zápasov s celkovou bilanciou 25 :15, kľúčové súboje v Interlige a Extralige bohužiaľ nezvládol.

Počas roka však na celom teame bolo vidieť obdivuhodný rast výkonnosti a sebavedomia, čo je dobrým znakom pred nasledujúcou sezónou, ak sa nám toto skvelý družstvo podarí udržať pokope.

**Nezameniteľný teamový duch bol ozdobou každého výjazdu a klubovej akcie, za to Vám všetkým patrí veľké Ďakujem!

Veľká vďaka patrí aj našim verným fanúšikom, ktorý nás celý rok podporovali a bolo ich počuť aj v búrlivej atmosfére finálových zápasov na Angels fielde.**

Gratulujem touto cestou trnavským Angels k titulu majstra SR a verím, že Slovan sa budúci rok opäť prepracuje do finále.

Zdroj: BC Slovan Bratislava, autor: Oto Strauch + foto: Peter Brichta

OBHAJOBA NEVYSLA
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM