KAW Rôzne

Dobrá správa pre všetkých skejterov: V Petržalke otvoria MiniSkatepark Gercenova

Na nevyužívanej časti ihriska pri spojenej škole Gercenova otvoria nový betónový miniskatepark. Priestor bude slúžiť deťom na korčuliach, BMX, kolobežkách a skejtoch.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre všetkých skejterov: V Petržalke otvoria MiniSkatepark Gercenova
7
Galéria
Zdroj: Asociácia Skateboardingu SR,FB

Na začiatku bol zaujímavý nápad pretvoriť nevyužitú časť ihriska základnej školy na miniskejtpark. Pôvodcom myšlienky je Teodor Kuhn, ktorý pracuje ako filmový režisér a okrem toho sa venuje aktivitám v oblasti skateboardingu. K zanietenému skejterovi sa pridali jeho kamaráti a s pomocou desiatok ľudí, ktorí tento projekt finančne podporili, sa podarilo vybudovať skvelé miesto na sídliskové športové vyžitie.

Skejtpark s oddychovou zónou

Minimálna suma, ktorú zanietení skejteri potrebovali, bola 1 250 eur, podarilo sa však vyzbierať viac ako dvakrát toľko – až 3 182 eur. A to je už pekný základ aj na skrášlenie okolia dráhy – vysadenie stromčekov, aby sa skejtpark prirodzene oddelil od cesty a parkoviska. „Ďalšie peniaze pôjdu do extra prekážok a oddychovej zóny. Po dokončení výstavby navyše zavoláme šikovných umelcov, ktorí prekážky pomaľujú a skatepark tak bude slúžiť aj ako mini galéria,“ plánujú realizátori projektu.

Práce na projekte odštartovali v apríli tohto roka a po mnohých dňoch brigádovania a skrášľovania priestoru pri spojenej škole Gercenova, sa blíži deň otvorenia skejtparku. V nedeľu 26. novembra 2017 autori projektu oficiálne privítajú deti na korčuliach, na bicykloch BMX, na kolobežkách a skejtoch. K dispozícii bude aj oddychová zóna pre sprevádzajúcich rodičov. „Čaká vás zaujímavé skejterské vystúpenie aj vecné ceny. Za všetkým stoja ľudia z ASSR, The Chill a Sketon,“ informujú chalani na svojej webovej stránke.

Šport za pár eur

Dizajn MiniSkateparku Gercenova je prispôsobený začiatočníkom – navrhli a postavili ho však chalani, ktorí sa venujú stavbe skejtparkov aj profesionálne. Slúžiť bude návštevníkom vždy po školskom vyučovaní.

Skejtpark bude určite zmysluplnou alternatívou aj pre deti zo sociálne slabších skupín. „Tie majú často problém začať s kolektívnymi športmi, z finančných alebo organizačných dôvodov. Tu si však sami určujú, kedy a ako trénovať a vybavenie ich stojí iba pár korún,“ konštatujú nadšenci z Asociácie Skateboardingu Slovenskej republiky.

Navyše sa tu deti učia disciplíne, kreativite a rešpektu seba aj ostatných. „Pouličné športy majú tiež význam pri protidrogovej prevencii, ale najmä prevencii násilia a extrémizmu. Skejťáci sú skrátka v pohode!“ zhrnuli svoje skúsenosti autori projektu.

MiniSkatepark Gercenova
7
Galéria
Zdroj: Asociácia Skateboardingu SR,FB
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM