Rôzne

Ohmatajte si Bratislavu: Naše mesto sa môže pochváliť bronzovým modelom centra + FOTO

Model znázorňuje mesto a jeho bezprostredné okolie v časovom rozpätí niekoľkých rokov, keď už bol hrad po tereziánskej prestavbe, ale ešte pred zbúraním mestských hradieb.

Ilustračný obrázok k článku Ohmatajte si Bratislavu: Naše mesto sa môže pochváliť bronzovým modelom centra + FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Časť z histórie Bratislavy po vzore zahraničných metropol či niektorých slovenských miest približuje bronzový model časti historického mesta. Znázorňuje mesto a jeho bezprostredné okolie v 18. storočí za jeho rozkvetu počas panovania Márie Terézie.

Ohmatajte si Bratislavu

Bronzový model barokovej Bratislavy odhalili vo štvrtok na Vajanského nábreží, pri kaviarni Propeller za výstrelu z historického dela. Pokrstili ho bratislavskými rožkami.

„Konečne si budú môcť hostia aj domáci Bratislavu ohmatať. Človek získa lepšiu predstavu, ako to mesto kedysi vyzeralo a ako sa za posledných 250 rokov vyvinulo,“ uviedol jeden z iniciátorov projektu Martin Sloboda. Poznamenal, že je dôležité poznať históriu a vývoj Bratislavy v historickom kontexte. Tým sa podľa neho vytvára aj lepší vzťah k mestu ako takému.

Model znázorňuje mesto a jeho bezprostredné okolie v časovom rozpätí niekoľkých rokov, keď už bol hrad po tereziánskej prestavbe, ale ešte pred zbúraním mestských hradieb.

Výrez približuje mesto s predmestiami na juhu po Dunaj a ešte neregulované nábrežie, na severe po kopce s vinohradmi, kde sú v súčasnosti Palisády s vilovou štvrťou. Západnou stranou siaha po tunel a na východe po Štefánikovu ulicu, kde boli v minulosti sady a záhrady.

Nový bronzový model má mať niekoľko rozmerov. Jedným z nich má byť zvýšenie atraktivity pre zahraničných turistov, druhý by mal byť výchovný smerom k slovenským návštevníkom i Bratislavčanom. Model bude slúžiť aj nevidiacim, aby si lepšie dokázali vytvoriť predstavu o historickom meste. Popis modelu je v štyroch jazykoch a tiež v Braillovom písme.

Zlatý vek mesta

Iniciatívu víta aj predsedníčka bratislavskej mestskej komisie pre cestovný ruch Soňa Svoreňová. Model podľa nej pomôže zdvihnúť zážitok z prehliadky Bratislavy na novú úroveň. „Väčšina ľudí má potrebu vizuálnej a priestorovej orientácie. Sprievodca sa tu s turistami môže zastaviť a dať im základné intro o tom, kadiaľ sa počas prehliadky pôjde. Môže im tiež porozprávať, ako mesto vyzeralo v tereziánskom období, ktoré je pre nás dôležité a je jedným zo zlatých vekov Bratislavy,“ poznamenala Svoreňová.

Ako predloha na vytvorenie bronzového modelu slúžil model v Múzeu mesta Bratislavy. Na začiatku sa model z múzea zoskenoval a v ateliéroch VŠVU sa začalo pracovať na sadrovom odliatku. Jednotlivé domčeky a objekty sa vytlačili na 3D tlačiarni a vkladali do tohto modelu. Následne bol model po častiach odliaty do bronzu a jednotlivé jeho časti boli pozvárané dohromady.

Iniciátormi projektu sú Rotary club Bratislava Danube a občianske združenie Skrášlime Slovensko.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM