Jakub Haršany Rôzne

Areál Mičurin už onedlho obnovia. Ľudia by tam chceli bazén

Kúpalisko Mičurin v areáli bývalej Iuventy sa možno v blízkej budúcnosti dočká otvorenia. Ľudia v ankete rozhodovali, čo by chceli v areáli na Búdkovej ulici v Starom Meste.

Ilustračný obrázok k článku Areál Mičurin už onedlho obnovia. Ľudia by tam chceli bazén
Zdroj: Dnes24.sk

Areál je už niekoľko rokov verejnosti neprístupný. Naposledy tu pôsobila štátna mládežnícka organizácia Iuventa. Na nevyužité priestory sa snažia upozorniť aj aktivisti. Tí by chceli areál obnoviť a spolu s budovou a kúpaliskom znova sprístupniť pre verejnosť.

Národná kultúrna pamiatka

Minulý rok sa tu konalo podujatie s názvom „Druhý dych pre Mičurin“, ktorý zorganizovalo občianske združenie (OZ) Hrad – Slavín. Cieľom podujatia bolo vyvolať diskusiu medzi obyvateľmi mesta o budúcnosti areálu, ktorý má podľa združenia potenciál oživiť svoju niekdajšiu slávu.

Na jar tohto roku bola bývalá budova Iuventy spolu s areálom vyhlásená Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky za národnú kultúrnu pamiatku. Rezort školstva, ktorý má areál v správe majetku, má taktiež ambíciu vrátiť priestory verejnosti, obnoviť kúpalisko a sprístupniť aj dom mládeže.

Hlasovanie obyvateľov

OZ Hrad – Slavín zároveň v júni pripravilo hlasovanie, v ktorom zisťovalo, čo by chceli v areáli obyvatelia mesta. Akcia sa konala na základnej škole Mudroňova 83. ”Pripravili sme hlasovacie lístky, na ktorých sa nachádzalo sedem možností. Poslednou, ôsmou, bola možnosť napísať vlastné nápady,” povedala Sabina Barborjak, predsedníčka OZ Hrad – Slavín.

Z hlasovania vyplynulo, že ľudia si najviac želajú nový bazén, priestor pre kultúrne aktivity či ihrisko. “Výsledky hlasovania nás veľmi potešili. Sú jasným odkazom pre ministerstvo, že na bazéne, ihrisku a kultúre ľuďom záleží,” hovorí predsedníčka občianskeho združenia.

Pre tých, ktorí sa na hlasovaní nemohli zúčastniť, pripravili aktivisti elektronické hlasovanie, kde môžu svoj názor vyjadriť do 17. augusta. Potom sa anketa uzavrie a pracovná skupina, zložená zo zástupcov ministerstva školstva, OZ Hrad -Slavín a mestskej časti Staré Mesto, na základe hlasovania rozhodne, na aký účel sa areál Mičurin využije.

Vybudujú nové kúpalisko

Určite bude v pláne obnovené kúpalisko, ktoré je momentálne v zlom technickom stave. Ministerstvo školstva sa rozhodlo bazén nerekonštruovať, ale vybudovať nový. „Projekt je už vyhotovený, ministerstvo plánuje začiatok stavebných prác na október 2016, po vypracovaní potrebnej technickej dokumentácie a schválení stavebným úradom,“ informoval nás rezort školstva. Bazén by chceli sprístupniť začiatkom budúceho leta.

V súčasnosti ministerstvo školstva ešte rieši s majiteľmi pozemkov prístupovú cestu a okolité pozemky. Ak všetko pôjde podľa plánu, na jeseň by mohli začať rekonštrukčné práce. Začiatkom jesene by v areáli chceli taktiež zorganizovať podujatia, ktorými by prilákali verejnosť.

"OZ Hrad – Slavín plánuje v spolupráci s ministerstvom zorganizovať začiatkom septembra prvú kultúrnu akciu a radi by sme tiež čo najskôr začali s filmovými premietaniami,” informuje Sabina Barborjak.

Čítajte aj: Tip na výlet: Vyberte sa s nami po náučno-rozprávkovom chodníku Bobria hrádza

Areál Mičurin
3
Galéria
Zdroj: OZ Hrad - Slavín
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM