Nina Táborská Rôzne

Archívne zábery: Leto na "tehelku" či Lide. Ako vyzerali bratislavské kúpaliská kedysi?

Leto bez kúpalisk si mnohí nevedia ani predstaviť. Inak tomu nebolo ani v minulosti. Viete, kde sa nachádzalo prvé kúpalisko v hlavnom meste?

Ilustračný obrázok k článku Archívne zábery: Leto na "tehelku" či Lide. Ako vyzerali bratislavské kúpaliská kedysi?
Zdroj: TASR

Leto je za dverami a bratislavské kúpaliská zahájili tohtoročnú sezónu. Bratislavčania sa aktuálne môžu osviežiť už na piatich z nich (Rosnička, Lamač, Tehelné pole, Delfín a Zlaté piesky).

Pozrite sa na obľúbené kúpaliská pred rokom 1980:

Lido

Prvým kúpaliskom, ktoré vzniklo v roku 1928, bolo Lido na petržalskom brehu Dunaja, oproti niekdajšiemu nákladnému prístavu.

Hoci sa za vstup sa muselo platiť, kúpalisko bolo vyhľadávaným miestom oddychu pri vode. Na kúpanie sa v dvoch bazénoch využívala ľadová voda z Dunaja, no plávať sa dalo aj priamo v rieke. Najviac však dva mesiace počas najteplejšieho le­ta.

Kúpalisko sa spočiatku rozprestieralo iba na štrkovom brehu rieky, kde boli aj jednoduché prezliekarne. Neskôr pribudli vymurované bazény, stánky s občerstvením či šmykľavka.

V roku 1944 bolo kúpalisko poškodené, Lido definitívne zaniklo v 80. rokoch 20. storočia.

Kúpalisko Tehelné pole

Kúpalisko Tehelné pole, prezývané „tehelko“ je jedno z najkrajších a najznámejších bratislavských kúpalísk s hlbokou tradíciou. Postavili ho v začiatkoch 2. svetovej vojny na mieste, ktoré predtým slúžilo ako cintorín pre chudobných.

Komplex kúpaliska s jedným bazénom navrhli architekti Ján Štefanec a Aloiz Daríček. V roku 1940 pribudli na Tehelnom poli hlavná vstupná budova s pokladňami, šatne a terasy. O tri roky neskôr sa kúpalisko rozrástlo o ďalšie dva bazény. Najväčší z nich s vysokými betónovými tribúnami, spĺňal olympijské parametre. Tehelné pole sa rýchlo stalo obľúbeným a vyhľadávaným miestom pre verejnosť i športovcov.

Vydrica na Železnej studničke

Kúpalisko na bratislavskej Železnej studienke s niekdajším názvom Vydrica má rovnako zaujímavú históriu. Na počiatku svojho vzniku malo slúžiť armáde vojnového Slovenského štátu. Projekt kúpaliska vypracoval v roku 1943 architekt František Prchlík. Začiatkom 50. rokov minulého storočia prešiel areál Vydrice do vlastníctva Ministerstva zdravotníctva Československej socialistickej republiky. V tomto čase kúpalisko využívali stranícki funkcionári ako rekreačné zariadenie.

V roku 1973 prešlo kúpalisko niekoľkými zmenami. Pribudla nová prevádzková budova so sociálnym zázemím, zvýšila sa hĺbka 25-metrového plaveckého bazéna a odstránený bol skokanský mostík.

Po roku 1989 podľa TASR začalo kúpalisko upadať spoločne s celou dolinou v povodí rieky Vydrica a v roku 1996 ho definitívne uzavreli.

Letné kúpalisko Lamač

Pôvodné kúpalisko v bratislavskej mestskej časti Lamač vzniklo v roku 1961. Odvtedy však prešlo kúpalisko rôznymi obdobiami. V roku 2002 bolo v dôsledku nevyhovujúceho technického stavu uzatvorené. O rok neskôr začali pracovať na plánoch jeho rekonštrukcie a modernizácie. Samotné stavebné a rekonštrukčné práce však začali až v júli 2006 a ukončené boli v septembri 2007. Kúpalisko Lamač je dnes navštevovaným rekreačno-športovým miestom nielen pre Lamačanov.

Kúpalisko Matador

Známe kúpalisko „Matadorka“ vyrástlo na okraji Petržalky v roku 1963. Kúpalisko disponovalo plaveckým 50-metrovým bazénom, menším 25-metrovým bazénom a dvoma detskými plytkými bazénami. Olympijský bazén Matadorky si pamätá množstvo plaveckých pretekov, bolo tu usporiadaných niekoľko významných medzinárodných športových podujatí. Kúpalisko Matador sa tešilo mimoriadnej obľúbenosti.

Po roku 1989 však zanikol závod Matador a telovýchovná jednota, ktorej kúpalisko patrilo, sa premenovala na Miestny športový klub Iskra Petržalka. Kúpalisko zostalo stále jeho majetkom, bolo však čoraz ťažšie udržiavať ho pri živote bez stáleho sponzora. Ako informuje Tlačová agentúra SR, po zániku závodu sa za prihrievanie vody muselo platiť istej firme, čo stálo nemalé financie. Dôsledkom bolo zvýšenie vstupného a následne zníženie návštevnosti a postupné chátranie areálu.

Dnes je návštevníkom k dispozícii obnovený a zmodernizovaný a­reál.

Kúpalisko Delfín

Ružinovské kúpalisko Delfín vzniklo na rozhraní sídlisk Miletičova a Ružová dolina v 50. rokoch minulého storočia. Pôvodný areál kúpaliska Delfín vznikol v roku 1957. Tvoril ho bazén a jednopodlažná budova rozdelená na zázemie kúpaliska a reštauračnú časť. Neskôr bol projekt prepracovaný a areál postavený do dnešnej podoby.

Kúpalisko Mičurin

Kúpalisko na Búdkovej ulici v Bratislave zvané Mičurin bolo postavené koncom 50. rokov minulého storočia. Na Mičurine sa v minulosti kúpali pionieri z tábora, ktorý sa v tomto areáli kedysi nachádzal. Kúpalisko spočiatku nebolo určené pre širokú verejnosť. Až v roku 2003 bol Mičurin zrekonštruovaný Slovenským inštitútom mládeže IUVENTA a sprístupnený verejnosti.

Bazén však aktuálne pre zlý stav a zosuv pôdy priamo nad ním ostáva druhé leto zatvorený.

Vo fotogalérii nájdete unikátne archívne z bratislavských kúpalísk Delfín, Lido, Matadorka a Tehelné pole.

Čítajte tiež: Oddychová zóna v srdci mesta. Ako by mohlo vyzerať bratislavské Lido?

Zdroj: Dnes24/TASR

Bratislavské kúpaliská z minulosti
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM