Krimi

Anjela smrti definitívne odsúdili na 20 rokov za mrežami

Krajský súd v Bratislave dnes zamietol odvolanie Jaroslava Dobiáša, médiami prezývaného Anjel smrti, a potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava I. Podľa obžaloby mal Dobiáš v júni 2011 podať pacientke lieky, ktoré jej spôsobili smrť.

Ilustračný obrázok k článku Anjela smrti definitívne odsúdili na 20 rokov za mrežami
Zdroj: TASR

Ten v apríli tohto roka odsúdil obžalovaného na trest odňatia slobody v trvaní 20 rokov, na obdobie dvoch rokov mu zakázal vykonávanie akejkoľvek činnosti v oblasti zdravotníctva a nariadil ochranný dohľad taktiež počas dvoch rokov. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

„Je mi ľúto, čo sa stalo, cítim sa nevinný, bol to omyl, viem, že som nemal podať žiaden liek,“ povedal obžalovaný krátko pred rozhodnutím súdu. Po zamietnutí odvolania s médiami nekomunikoval.

„Odvolanie sa zamieta. Odvolací súd dospel k jednoznačnému záveru, že napadnutý rozsudok je zákonný a správny,“ uviedla dnes predsedníčka senátu na verejnom zasadnutí. Podľa senátu Dobiáš úmyselne usmrtil poškodenú.

„Obžalovaný nemal právo podávať žiaden liek pacientke a senát neuveril ani obhajobe obžalovaného, že sa pomýlil,“ uviedla sudkyňa. Podľa nej mohol byť obžalovaný zástancom eutanázie.

Krajský súd v minulosti tento prípad dvakrát vrátil na súd nižšieho stupňa na opätovné prejednanie a rozhodnutie vo veci.

Súd uložil obžalovanému trest v dolnej hranici trestnej sadzby. Vychádzal pritom z toho, že Dobiáš viedol riadny život a nebol trestaný.

Trest je úhrnný, senát obžalovaného okrem obzvlášť závažného zločinu vraždy uznal za vinného aj za držanie psychotropných a omamných látok.

Jaroslav Dobiáš mal podľa obžaloby v júni 2011 svojej pacientke Ľuboslave S. vo vážnom stave úmyselne podať lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý na liečbu vysokého krvného tlaku, a spôsobiť jej tým smrť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM