Maros Palesch Rôzne

Alkohol nepatrí na smetisko, aj keď je zhabaný

Ponuka aktívnej pomoci pri pre životné prostredie šetrnejšom zneškodňovaní kontrabandov – takáto je reakcia ministra životného prostredia Józefa Nagya na medializovanú likvidáciu 16 000 fliaš pašovaného alkoholu. Fľaše s liehovinou uložené v plastový

Ministerstvo životného prostredia SR už o problematike komunikuje s colným riaditeľstvom v Bratislave; ponúka odborníkov na oblasť odpadového hospodárstva a spoluprácu pri vypracovaní takých postupov zneškodňovania zhabaného tovaru, ktorý by zohľadňoval aj legislatívu z oblasti odpadového hospodárstva.

Zhabaný kontraband, a to nielen fľaše alkoholu, ale napríklad aj elektronika musí byť zničený tak, aby neprinášal zločineckým skupinám žiaden osoh. Na druhej strane by ale postup jeho znehodnotenia nemal byť taký, že pri tom vzniknú zbytočné náklady na sanáciu environmentálneho problému, ktorý môže vniknúť napríklad vyliatím neidentifikovaného alkoholu do pôdy. Preto vedenie environrezortu ponúka spoluprácu pri hľadaní vhodného riešenia zneškodnenia zhabaného tovaru:

"Nemyslite si, že mi je ľúto tej pálenky, ja som vinár. Ale tvrdý alkohol v takom množstve na skládke, aj keď je odizolovaná môže vyvolať rôzne chemické reakcie, možno aj samozápal,“ povedal minister životného prostredia József Nagy: **„Ak sa vyriešilo napríklad zničenie zásielok drog a prekurzorov spaľovaním, mali by sme nájsť aj environmentálne prijateľné riešenia na zničenie takto dovezených liehovín, ich sklenených prípadne plastových obalov, ale napríklad aj pašovanej elektroniky.“ **

Environrezort v tomto roku pripravuje nový zákon o odpadoch, ktorý by mohol zohľadňovať aj túto, mimoriadne citlivú problematiku. Minister ponúka spoluprácu odborných sekcií ministerstva a konzultáciu o možnostiach zneškodnenia spôsobom vhodným pre životné prostredie tak, aby sa dodržali aj príslušné zákony platné pre colnú správu a colníkov. „Spoločne tak pomôžeme nielen slovenskému hospodárstvu, ale aj životnému prostrediu,“ uzatvára minister.

Zdroj: MŽP SR, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM