Tomáš Stupavský Samospráva

Aký je stav podzemných vôd pri skládke v Rači? Pýtaju sa poslanci primátora

Bratislavskí mestskí poslanci chcú vedieť, aký je stav podzemných vôd v bratislavskej Vrakuni, kde sa nachádza bývalá skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova. Preto požiadali primátora Iva Nesrovnala, aby im od vodární vypýtal analýzu a dostať ju chcú na stôl do konca mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku Aký je stav podzemných vôd pri skládke v Rači? Pýtaju sa poslanci primátora
Zdroj: TASR

Nechcú však len analýzu k stavu podzemných vôd, ale aj právnu. Do konca júna žiadajú vedieť, ktorý subjekt je za starú environmentálnu záťaž zodpovedný.

Návrh uznesenia dnes predložil poslanec a starosta Vrakune Martin Kuruc a členovia zastupiteľstva ho doplnili ďalšími bodmi. Od primátora napríklad ďalej žiadajú, aby rokoval s ministrom životného prostredia o urýchlenom odstránení skládky.

Poslanci tiež prostredníctvom primátora od šéfa zeleného rezortu chcú, aby im poskytol výsledky prieskumu environmentálnej záťaže a záverečnej správy, ktorá sa ho týka.

Bývalá skládka chemických závodov, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní Vrakune a bratislavského Ružinova, je podľa samospráv dlhoročnou ekologickou záťažou. Zaoberalo sa ňou aj februárové miestne zastupiteľstvo vo Vrakuni a za jej odstránenie spísali v ten istý mesiac občianski aktivisti petíciu. Tí totiž tvrdia, že táto skládka je plná toxického odpadu, ktorý môže na Žitnom ostrove spôsobiť najväčšiu ekologickú haváriu.

Rozloha skládky je približne 4,65 hektára a nachádza sa v nej zhruba 90.000 metrov kubických odpadu, ktorý sa tu vyvážal z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Mestská časť Vrakuňa i aktivisti upozorňujú, že na skládke neboli vybudované nepriepustné tesniace prvky.

Po sprevádzkovaní Vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemných vôd stúpať, až dosiahli úroveň kontaminovaných hornín i chemického odpadu. Toxické látky sa tak mohli dostať do okolia. Vo Vrakuni je preto už od roku 2002 zakázané používať domové studne na polievanie zeleniny či ovocných stromov.

Jeden z iniciátorov petície za odstránenie skládky Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja vo februári skonštatoval, že chemické látky sa pomaly dostávajú do podzemných vôd Žitného ostrova a sú tak priamo ohrozené aj jeho zdroje pitnej vody. Tento fakt mal podľa neho potvrdiť aj Výskumný ústav pre ropu a uhľovodíkové plyny.

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že chemická skládka vo Vrakuni je jeho priorita a v súčasnosti tu realizuje podrobný geologický prieskum. Ten má byť ukončený v najbližších týždňoch. Po skončení by sa mal začať proces určenia povinnej osoby, ktorá má územie vyčistiť. V prípade, že ponesie za odstránenie skládky zodpovednosť rezort životného prostredia, chce sa uchádzať o financie na jej likvidáciu z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM