Tomáš Stupavský Samospráva

Aktivisti a bratislavskí poslanci neveria, že sa stihne Nosný systém MHD cez Starý most dokončiť včas

Magistrát tvrdí, že všetko ide podľa plánu, no nie všetci vidia výstavbu Nosného systému MHD zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu tak ružovo. Občianske združenie a poslanci za klub Bratislava INAK sú toho názoru, že treba prijať nové a zásadné opatrenia, ktoré by viedli k dokončeniu diela včas.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti a bratislavskí poslanci neveria, že sa stihne Nosný systém MHD cez Starý most dokončiť včas
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Dňa 31. augusta uplynul spoločnosti Eurovia pôvodný zmluvný termín na dokončenie Nosného systému MHD. Ako všetci vieme nie je dokončená Štúrová ulica ani Starý most či električková trať do Petržalky.

„Priebeh stavby spôsobuje obrovské množstvo otáznikov a svedčí o tom, že zhotoviteľ stavbu nezvláda,“ uviedla Katarína Augustinič, mestská poslankyňa za klub Bratislava INAK.

„Napriek viacerým prijatým opatrenia ako je zriadenie druhej montovne, zavedenie trojzmennej prevádzky a stáleho dozoru zo strany mesta, je vysoko nepravdepodobné, že stavba bude dokončená včas. Aj dodatočný termín 15.12. vidím ako nereálny. Je potrebné predstúpiť pred verejnosť a na rovinu povedať Bratislavčanom pravdu,“ doplnila poslankyňa.

Bratislava INAK chce zatlačiť na zhotoviteľa, aby sa na spomínaných stavbách pracovalo 24 hodín denne, 7 dní v týždni a zvýšil sa počet pracovníkov.

Nesplnené sľuby o Štúrovej

Občianskemu združeniu má výhrady aj voči výstavbe na Štúrovej ulici. Zhotoviteľ stavby v marci sľuboval, že sa na Štúrovej začne čulý pracovný ruch, avšak podľa iniciatívy ostalo len pri slovách a aj tu práce meškajú.

Prečítajte si tiež: Starý most sa o chvíľu napojí na pilier č. 34. Mesto si je isté, že konštrukcia bude hotová 15. decembra

„Po troch mesiacoch sú chodníky dokončené len čiastočne, dlhé týždne k nim chýbali napojenia a chodci musia prechádzať po štrku, blate a preskakovať jamy. O množstve nástrah, zúžení a prekážok nehovoriac,“ uviedol Michal Feik z občianskeho združenia Bratislava INAK.

„Zhotoviteľ absolútne ignoruje, že po ulici chodia denne stovky ľudí. Vozovka na Štúrovej mala byť hotová do konca augusta, dnes tam nie je zrealizované ani len podložie pre cestu a trať,“ vyjadril sa Feik

Problémy aj na petržalskej strane

Starý most je v sklze, ale údajne sa nestíha ani s výstavbou na petržalskej strane. Dokončená nie je estakáda Artmedia, nadjazd nad diaľnicou, zastávky, chodníky, cyklotrasa a chýbajú aj desiatky metrov koľají. V okolí konečnej zastávky sa práce prakticky nehýbu už niekoľko týždňov.

„Stavba ani zďaleka nebudí dojem, že sa nachádza tesne pred ukončením. Na stavbe evidentne absentuje dostatočné množstvo robotníkov,“ dodal Michal Feik.

„Žiadame, aby v súlade so Zmluvnými podmienkami zhotoviteľ zverejnil revidovaný harmonogram prác,“ vyhlásila Katarína Augustinič. Ako ďalej povedala Augustinič občianske združenie bude požadovať, aby v súlade so všeobecnými zmluvnými podmienkami hlavné mesto uplatnilo všetky sankcie a možné odškodnenia za oneskorenie.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Nový Starý most na fotografiách, takto pokračuje ostro sledovaná výstavba

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM