Tomáš Stupavský Rôzne

Starý most sa o chvíľu napojí na pilier č. 34. Mesto si je isté, že konštrukcia bude hotová 15. decembra

Výstavba nového Starého mosta napreduje vpred. Onedlho bude konštrukciu deliť od staromestského brehu Dunaja iba 100 metrov. Zhotoviteľ stavby a ani mesto už nepredpokladajú, žeby malo výstavbu niečo narušiť a oznámili, že Starý most bude 15. decembra definitívne dokončený.

Ilustračný obrázok k článku Starý most sa o chvíľu napojí na pilier č. 34. Mesto si je isté, že konštrukcia bude hotová 15. decembra
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

V týchto momentoch prebieha na Starom moste technicky najnáročnejšia časť výsuvu.

„Počas týchto dvoch dní môžeme vidieť naozaj náročný technický proces, ktorý je nepochybne jednou z najzaujímavejších konštrukčných udalostí výstavby Starého mosta ponad rieku Dunaj. Mostová konštrukcia bude mať už takmer 270 metrov a presiahne pilier 34 na staromestskej strane Dunaja,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ako ďalej primátor doplnil s priebehom prác je spokojný. Hlavný dodávateľ stavebných prác spoločnosť Eurovia SK začal už včera realizovať výsuv takmer 80 metrovej konštrukcie, kvôli čomu musela byť odstavená lodná doprava po Dunaji.

„Prípravné práce k výsuvu sa začali ukotvením lode s podpornou konštrukciou medzi novovybudovaným pilierom č. 34 a pilierom č. 5 a aktiváciou podpornej sústavy na lodi,“ vysvetlil riaditeľ stavby Peter Tekeľ.

„Dnes sa celá konštrukcia napojí na pilier č. 34,“ zhodnotila hlavná dopravná inžinierka mesta Tatiana Kratochvílová. „Ešte je potrebné doladiť technické nastavenia a po niekoľkých hodinách sa konštrukcia vysununie už za pilier č. 34 o približne ďalších 10 metrov,“ doplnila.

Priebeh výstavby by nemalo už nič narušiť

Predstavitelia magistrátu dnes poznamenali, že bol nedávno podpísaný časový dodatok k pôvodnej zmluve o dielo, pretože pôvodný termín hovoril o tom, že celá stavba bude dokončená v decembri.

„Definitívna lehota na dokončenie prác je 15.12. 2015. My veríme, že už nič neočakávané sa nestane a v tomto dátume budeme môcť Bratislavčanom predstaviť novú dominantu mesta,“ doplnil Nesrovnal.

Bratislavská samospráva v roku 2013 začala realizovať jeden zo strategických dopravných projektov, ktorý v sebe zahŕňa okrem iného rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie I. etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky. Dostavba Starého mosta a úprava Štúrovej ulice a okolia je prioritou roku 2015.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Nový Starý most na fotografiách, takto pokračuje ostro sledovaná výstavba

Starý most
1
Galéria
Starý most
7
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM