KAW Kultúra

Ako za starých čias: Pri Námestí SNP zaparkovali staré "škodovečky" + FOTO

Škodovky vyvolávajú otázky, nevôľu, ale aj zvedavosť. Málokto by povedal, že ide o kontroverzné umelecké dielo.

Ilustračný obrázok k článku Ako za starých čias: Pri Námestí SNP zaparkovali staré "škodovečky" + FOTO
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Ak ste sa v týchto dňoch ponáhľali do práce cez Námestie SNP, určite vašej pozornosti neušli škodovky zaparkované na Treskoňovej ulici. Hoci autá vzbudzujú nostalgiu starých časov, sú súčasťou modernej výstavy.

Autá v zákaze parkovania

„Škodovečky“ si vybral autor výstavy Roman Ondák ako prostriedok, ktorým chce vyprovokovať okoloidúcich k zamysleniu sa nad tým, čím je ešte dnes, a zároveň na tejto ulici, jeho dielo aktuálne. Ide o projekt SK Parking, ktorý pripravila Kunsthalle Bratislava.

Autá boli pôvodne vystavené pred dvadsiatimi rokmi v centre Viedne a „invázia“ československých škodoviek z bývalého Ostblocku tam vtedy vyvolala rozruch. Škodovky sú aktuálne na mieste v centre Bratislavy, kde je už niekoľko mesiacov zákaz parkovania. Stávajú sa tak aj súčasťou diskusie o parkovacej politike Bratislavy.

Dedičstvo socializmu

Dielo SK Parking je podľa tvorcov výstavy aktuálne aj v kontexte fungovania štátnych kultúrnych inštitúcií na Slovensku, ktoré často pôsobia ako z obdobia socializmu či tesne po ňom.

„Toto je aj prípad Kunsthalle Bratislava sídliacej v Dome umenia, ktorý je prepojený s praktikami bývalého režimu par excellence. I samotná Kunsthalle funguje v rámci ťažkopádnych byrokratických mantinelov verejnej správy, ktoré sú častokrát ťažko zlučiteľné s potrebami a ideálom dynamickej progresívnej prevádzky, ktorá sa od nej očakáva. Dedičstvo starého socialistického režimu dosiaľ neopustilo ani jej budovu. Mnohé jej zákutia a fungovanie dýchajú atmosférou časov, do ktorých sa datuje výroba prezentovaných škodoviek,“ konštatovala Lýdia Pribišová, kurátorka výstavy.

Inštaláciu si môžete pozrieť do 14. marca 2021, podporil ju staromestský Fond Architekta Weinwurma.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM