Rôzne

AKO VYZERÁ DEŇ mestského policajta: Výhovorky previnilcov často nemajú konca kraja

Práca policajta je fyzicky aj psychicky náročná. Každý deň však prináša aj veselé príhody. Viete, čo považujú policajti na svojej práci za najzaujímavejšie?

Ilustračný obrázok k článku AKO VYZERÁ DEŇ mestského policajta: Výhovorky previnilcov často nemajú konca kraja
10
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Bratislava

Bratislavská mestská polícia je dôležitou súčasťou života v hlavnom meste. Zabezpečuje verejný poriadok a ochranu životného prostredia v Bratislave.

Formy služieb

Verejný poriadok zabezpečuje mestská polícia nepretržite 24 hodín denne bez ohľadu na to, či je piatok alebo sviatok. „Policajti pracujú v 12-hodinových službách – denné a nočné zmeny. Na dennú zmenu nastupujú ráno obyčajne o 6:00 hod. resp. 7:00 hod. Na nočné zmeny o 18:00 hod. resp. 19:00 hod.,“ informuje Bratislava24.sk hovorca mestskej polície Peter Pleva.

Policajti vykonávajú službu buď vo vozidlách, na bicykloch, na koňoch, peši alebo po novom aj na kolobežkách.

Preventívne aktivity

Nie všetci policajti majú svoj vlastný revír. Týka sa to len pozície okrskár mestskej polície, ktorý má zverený svoj okrsok, teda mestskú časť, v ktorej vykonáva službu. „Ostatní policajti vykonávajú hliadkovú činnosť v rámci piatich bratislavských okresov po okrskových staniciach mestskej polície s výnimkou policajtov zo stanice jazdeckej polície a kynológie, ktorá má celomestskú pôsobnosť,“ vysvetlil hovorca.

Jednou z úloh mestskej polície je okrem jej bežnej pracovnej náplne aj pôsobenie na úseku prevencie. „Policajti sa zúčastňujú na rôznych preventívnych aktivitách, akými sú zabezpečovanie priechodov pre chodcov pred vybranými základnými školami, dopravné výchovy na školách, prednášková činnosť na školách a v seniorských centrách,“ prezradil nám Pleva.

Veselá príhoda

Práca policajta je náročná, pre niekoho stresujúca, ale prináša aj množstvo zaujímavých momentov. „Každý deň je v niečom iný, je to práca s ľuďmi v teréne. Nie každý vinník, aj keď vie že pochybil, je ochotný si svoju chybu priznať a výhovorky niekedy nemajú v tomto smere konca kraja,“ hovorí strážnik Ladislav, ktorý v mestskej polícii pracuje štyri roky.

Podľa jeho slov je na službách náročné riešenie problematiky neprispôsobivých osôb, narkomanov, ale aj riešenie rôznych manželských nezhôd či ľudí, ktorí sú pod vplyvom alkoholu a preto strácajú akúkoľvek kontrolu nad svojím správaním.

Núdza nie je ani o úsmevné príhody. Najčastejšie vznikajú, keď musia presvedčiť človeka, ktorého zmohol alkohol, že v paneláku sa úplne zbytočne snaží kľúčom otvoriť dvere svojho bytu. „Vchodové dvere sú na bytoch väčšinou všade rovnaké, problém ale vznikol tým, že dotyčný pán si jednoducho v povznesenej nálade pomýli poschodie, na ktorom býva. K tým správnym dverám ho napokon zasahujúca hliadka vždy privedie,“ dodal na záver mestský policajt Ladislav.

Mestskí policajti dostali nové vozidlá
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM