Rôzne

Ako využiť stromček po Vianociach? Vyrobte z neho kŕmidlo alebo pivné tácky

Dni vianočných stromčekov v domácnostiach sú pomaly spočítané. Ak nechcete nepotrebný stromček len tak vyhodiť, inšpirujte sa tipmi na jeho opätovné využitie.

Ilustračný obrázok k článku Ako využiť stromček po Vianociach? Vyrobte z neho kŕmidlo alebo pivné tácky
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vianočné sviatky sú definitívne za nami a v mnohých domácnostiach sa po Troch kráľoch začína s odzdobovaním vianočných stromčekov. Tie umelé sa jednoducho uskladnia do škatúľ a vytiahnu zas o rok, ale čo s živými?

Jednou z možností je, že nepotrebný vianočný stromček vyložíte ku kontajneru a necháte, nech ho odvezú zamestnanci spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Tí začali so zberom stromčekov v pondelok (8. 1.) v Starom Meste a postupne budú pokračovať aj v ostatných mestských častiach. Okrem toho však máte aj iné, užitočnejšie, alternatívy.

Tipy, ako využiť vianočný stromček

Úloha živého vianočného stromčeka sa nemusí skončiť ani po Vianociach. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako využiť nepotrebné stromčeky a dať im nové poslanie.

1. Ochrana rastlín

Pani zima v Bratislave zatiaľ naplno neudrela. Môžeme teda očakávať, že nízke teploty ešte len prídu. Preto by ste nemali zabudnúť na ochranu vašich trvaliek, okrasných stromčekov či zeleniny. A práve čečina je na to ako stvorená. Odrezané vetvičky jednoducho poukladajte na vaše rastlinky a chráňte ich tak pred mrazom či snehom.

2. Kompost

Vianočný stromček môžete vložiť aj do kompostu. Keďže drevo ihličnanov sa rozkladá pomalšie, proces urýchlite tak, že konáre a kmeň nasekáte alebo rozdrvíte na menšie časti. Kompost a ihličie sú významným zdrojom pôdnych živín.

3. Palivo

Ak doma kúrite drevom, môžete vianočný stromček využiť aj ako palivo. Pre staré suché ihličnaté stromy všeobecne platí, že sú vynikajúcim palivovým drevom. Nie sú však príliš vhodné do krbu, keďže obsahujú veľa živice, ktorá pri horení spôsobuje prskanie a odskakovanie uhlíkov.

4. Kŕmidlo pre vtáky

Vianočný stromček môže poslúžiť aj vtáčikom, ktoré hľadajú počas zimy potravu. Stačí, keď narežete kmeň na približne 30 cm dlhé polienka, vyvŕtate do nich diery a tie naplníte krmivom. Polienko si môžete položiť na balkón alebo zavesiť na strom.

5. Skrýša pre ryby

Nepotrebným vianočným stromčekom sa potešia aj ryby. Stromčeky sa totiž využívajú ako skrýše pre ryby v rybníkoch, jazerách či riekach. Tento spôsob využitia však musíte najprv konzultovať s miestnym správcom vodnej plochy alebo rieky.

6. Chodník

Kmeň vianočných stromčekov bez problémov využijú aj kreatívni záhradkári. Ak kmeň napílite na hrubšie kolieska, môžete si nimi vytvoriť jednoduchú chodníkovú dlažbu. Dlhšie polienka môžete zas použiť na výrobu záhradnej palisády.

7. Pivné tácky

Vytvorte si z vianočného stromčeka vkusný doplnok do domácnosti. Ako? Kmeň napíľte na tenké, asi 1 cm vysoké kolieska. Nakrájané kolieska ošetrite akrylovou farbou alebo lakom. A máte originálne pivné tácky.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM