Jakub Haršany Samospráva

Ako vrátiť prírodu do mesta? Návod, ako na to, nájdete v novej príručke

V Karlovej Vsi predstavili tento týždeň unikátnu knižnú príručku o tom, ako sa správne starať o mestskú zeleň a byť zároveň vľúdny k samotnej prírode.

Ilustračný obrázok k článku Ako vrátiť prírodu do mesta? Návod, ako na to, nájdete v novej príručke
4
Galéria

Novú príručku pod názvom Prírode blízka údržba mestskej zelene slávnostne pokrstila semenami lúčnych kvetín starostka mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová.

Inšpirácia pre samosprávy

Príručku vydalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu Mestské včely v spolupráci s REC Bratislava. Nájdete v nej najlepšie príklady z vlastnej praxe a zo zahraničia, kde nie je tento spôsob údržby ničím nevšedným, od urbanistky a záhradnej architektky Zuzany Hudekovej. Príručka ponúka aj praktické opatrenia, ktoré sa realizovali v rámci projektu Mestské včely v Karlovej Vsi.

Knižný návod ako sa starať o zeleň je určený najmä pre mestské samosprávy. Užitočné informácie v nej však nájdu aj urbanisti, záhradnícke firmy či nadšení záhradkári. „Dobrou správou pre samosprávy je, že väčšina opatrení sú jednoduché, logické, ekonomicky efektívne, estetické opatrenia užitočné pre ľudí, opeľovače a iné živočíchy,“ uvádza sa na stránke organizácie Živica.

Príručku si môžete zdarma stiahnuť TU.

Trávnaté plochy ako ukážka starostlivosti o zeleň

Symbolický krst prebiehal na jednej z ukážkových plôch v mestskej časti, v lokalite Nad lúčkami, kde počas roka vznikli nekosené trávnaté ostrovy lúčnych rastlín, ktoré poskytovali potravu a úkryty pre včely a iné opeľovače. Karlova Ves sa týmto projektom stala prvou mestskou časťou priateľskou k opeľovačom.

Okrem nekosených plôch s lúčnymi kvetmi vznikli počas sezóny v Karlovej Vsi aj miesta s ovocnými stromami, bylinkové záhony či hmyzie hotely. Cieľom projektu bolo upozorniť na dôležitosť včiel a iných opeľovačov v mestskom prostredí a zároveň poukázať na rozmanitosť bylín, kvetov či tráv.

Čítajte aj: Nekosené trávnaté plochy, vytvorené na pomoc včelám, dostali nové označenie

Projekt Mestské včely
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM