Rôzne Správy

Ako udržať sestry v bratislavských nemocniciach? UNB na to potrebuje milióny eur

Zamestnanci, ktorí v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) pracujú, potom dobrovoľne podpíšu, že pre nemocnicu odpracujú ďalších päť rokov.

Ilustračný obrázok k článku Ako udržať sestry v bratislavských nemocniciach? UNB na to potrebuje milióny eur
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) chce zaviesť stabilizačný príspevok pre sestry, pôrodné asistentky, sanitárov, zdravotníckych asistentov či pomocných zdravotníckych zamestnancov. Jeho výšku navrhuje od 7-tisíc do 20-tisíc eur.

Jednorazový príplatok

Zámer, ktorý by si vyžiadal asi 46 miliónov eur, nemocnica predložila ministerstvu zdravotníctva, priblížil v utorok jej riaditeľ Alexander Mayer.

Ide o jednorazový stabilizačný príplatok pre personál, ktorý momentálne v nemocnici pracuje. Bližšiu metodiku predložíme až po schválení. Ide o to, aby zamestnanci, ktorí u nás pracujú v týchto kategóriách dobrovoľne podpísali, že pre nemocnicu odpracujú ďalších päť rokov,“ skonštatoval Mayer.

Stabilizačný príspevok pre sestry a pôrodné asistentky by mohol predstavovať 20 000 eur, pre zdravotníckych asistentov 15 000 eur. Pri sanitároch by mohol byť vo výške 10 000 eur, pri pomocných zdravotníckych zamestnancoch zase 7000 eur.

V prípade, že by to podpísalo 100 percent zamestnancov v týchto kategóriách, činí to zhruba 46 miliónov eur,“ podotkol riaditeľ.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa podľa Mayera s návrhom stotožňuje. „Nemám však informáciu, v akom je to štádiu medzirezortného rokovania,“ dodal Mayer.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM