Alexandra Húsková Rôzne

Ako sa bude oslavovať Deň Európy?

Deň Európy - symbolické narodeniny Európskej únie, kedy si pripomíname podpísanie Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. Oficiálny Deň Európy je 9. mája, v Bratislave však začneme oslavy s predstihom. Vystúpia raper Vec a skupina Zlokot,či Peter Lipa.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa bude oslavovať Deň Európy?
Zdroj: Dnes24.sk

Zastúpenie Európskej komisie, Úrad vlády Slovenskej republiky a Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku organizujú vo štvrtok 7. mája 2015 na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí v Bratislave podujatie Deň Európy.

Interaktívny program potrvá od 10.00 do 21.30 hodiny a na svoje si prídu všetky vekové kategórie. Pre Bratislavčanov, ale aj návštevníkov nášho hlavného mesta budú pripravené infostánky, súťaže, hudobné a tanečné vystúpenia.

„Každý rok 9. mája si Európa pripomína proces európskej integrácie, hodnoty, ktoré nám prináša, život v mieri a slobode. Od Schumanovej deklarácie uplynulo už 65 rokov. Vízie spoločnej Európy, už 65 rokov známe z Schumanovej deklarácie, sa odvtedy v mnohom naplnili: spoločnú európsku rodinu tvorí 28 členských štátov, ktoré sa vedia spolu dohodnúť a spolupracovať. To je veľký úspech,“ uviedol Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Návštevníkov všetkých vekových kategórií na Hlavnom námestí určite oslovia súťaže a kvízy o EÚ, ale aj hudba v štýloch džez, rock či hip-hop. Budú sa tu prezentovať zahraničné veľvyslanectvá v SR, kultúrne centrá či mimovládne organizácie a, samozrejme, aj Zastúpenie Európskej komisie a Informačná kancelária Európskeho parlamentu. Z pódia počas vystúpení zaznejú okrem slovenčiny aj ďalšie európske jazyky,“ prezentuje program Ingrid Šrámková, riaditeľka odboru informovanosti a publicity úradu vlády, jedného z organizátorov podujatia.

Vystúpi totiž námornícka skupina Roc`hann s repertoárom okoreneným o folklór viacerých európskych krajín, ďalej vychádzajúca pesničkárska hviezda Martina Javor so svojou skupinou a predstavia sa aj detské folklórne súbory.

Pre mnohých bude zaujímavá zostava Philanthropy Band zložená zo zástupcov svetovej diplomacie, pôsobiacich na Slovensku. Program na Hlavnom námestí vyvrcholí vystúpením rapera Veca, ktorého bude sprevádzať alternatívna skupina Zlokot. Vystúpi aj jazzový umelec Peter Lipa. Na záver programu je pripravené prekvapenie.

Partnermi podujatia na Hlavnom námestí sú hlavné mesto Bratislava a Ministerstvo zahraničných a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Ťahákmi programu na Hviezdoslavovo námestí budú Thomas Puskailer, Martin Harich s kapelou a Peter Cmorik. Počas interaktívnych tvorivých dielní, na ktorých budú deti aj dospelí riešiť rozličné úlohy súvisiace s informáciami o európskych štrukturálnych fondoch a vytvárať spoločné dielo, zaznie aj množstvo informácií a prezentácií o konkrétnych projektoch podporených z prostriedkov Európskej únie, ako aj o využívaní týchto prostriedkov.

Každú hodinu budú pripravené súťaže, v ktorých si najmä mladí ľudia overia svoje vedomosti o EÚ a európskych fondoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM