Správy Samospráva

Ako pokračuje obnova Grösslingu? Zachraňujú aj vzácny komín z roku 1914

Prípravné stavebné práce na kúpeľoch Grössling sa už začali. Zatiaľ sa budova čistí od nánosov času, ktoré znehodnocujú pôvodnú architektúru objektu.

Ilustračný obrázok k článku Ako pokračuje obnova Grösslingu? Zachraňujú aj vzácny komín z roku 1914
4
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

V Grösslingu sa začalo rekonštruovať. Zámerom je vrátiť objekt do prípravného stavu, aby sa mohla začať komplexná rekonštrukcia podľa víťazného návrhu z architektonickej súťaže z roku 2020.

Šetrné práce

Minulý rok v novembri hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy vyhlásili výsledky medzinárodnej architektonickej súťaže, do ktorej sa zapojilo 77 tímov z celého sveta. Súťaž vyhrali talianski architekti z Florencie OPPS Architettura, ich návrh obnovuje zašlú slávu pôvodných kúpeľov a zároveň spája súčasné trendy architektúry moderných kúpeľov a aj knižnice, ktorá sa stane súčasťou nového Grösslingu.

„Dôležitá hodnotová vec pri nastavení plánu rekonštrukcie bola, aby sme hneď, ako je to možné, zakonzervovali budovu a jej dôležité prvky pred ďalším chátraním a postupne začali s obnovou. Tak isto je prioritou, aby práce, čo najmenej rušili okolie a jeho obyvateľov, preto sme sa rozhodli, že budeme rekonštruovať postupne a po menších častiach. Tento rok postupne obnovujeme komín a krok za krokom nastavujeme ďalšie práce,“ povedal projektový koordinátor pre obnovu Grösslingu Gábor Bindics.

Zatiaľ sa odstránili nánosy z 90. rokov, sadrokartóny zakrývajúce staršie architektonické prvky objektu a budova sa čistí od „prílepkov“ – nánosov času, ktoré znehodnocujú pôvodnú architektúru objektu. Vyčistia sa krovy, aby sa zistilo v akom stave sú pôvodné drevené konštrukcie.

Komín

Momentálne sa pracuje na rekonštrukcii komína, ktorý bol kedysi najvyšším objektom v Starom Meste. Odobrali sa tehly z vrchnej časti komína, ktorý bol naklonený a hrozilo, že vrchná časť by sa časom rozpadla. Komín sa obnoví, pričom sa použijú jeho pôvodné tehly. Bude aplikovaný priehľadný náter a opravia sa aj kovové obruče, čím sa zabezpečí dlhodobá trvácnosť. Komín bude aj po komplexnej obnove dôležitou súčasťou identity Grösslingu.

Začiatkom leta sa začnú väčšie búracie práce, odstránia sa dve stavby vo dvore na Kúpeľnej ulici. Obe vznikli v 70. rokoch a vtedy slúžili ako technické zázemie objektu. V budúcnosti by na tomto mieste mal vzniknúť stavebný dvor a neskôr exteriérový bazén. Exteriérový bazén bude od ulice oddelený vizuálne novým prvkom. Talianski architekti vo svojom návrhu pracujú s motívom opalescencie, ktorá sa objavuje aj v tom mieste. Pri rôznych prvkoch vznikne hra so svetlom, kde sa vytvára zaujímavý efekt – nedôjde k úplnej priehľadnosti ako napríklad pri čírom skle, ale viac éterický a orosený efekt, ktorý vyjadruje intímnu atmosféru kúpeľov.

V priebehu roka budú pokračovať aj búracie a rekonštrukčné práce v budove na rohu Medenej a Kúpeľnej ulice, budú sa odstraňovať nenosné konštrukcie, ktoré pribúdali v posledných desaťročiach a nemajú architektonickú hodnotu. V lete by mala byť dokončená podrobná architektonická štúdia, na ktorú budú nadväzovať ďalšie stupne projektovej dokumentácie, ktoré sú východiskom pre komplexnú rekonštrukciu.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM