Správy Samospráva

Zanedbaný priestor sa zmení na živé miesto. Kedy bude Trnavské mýto konečne krajšie?

Mesto Bratislava prišlo s nápadom, ako spríjemniť jeden z najvyťaženejších dopravných uzlov Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbaný priestor sa zmení na živé miesto. Kedy bude Trnavské mýto konečne krajšie?
Zdroj: Facebook.com/Bratislava - hlavné mesto SR

Magistrát v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy zveľadí dlhodobo zanedbaný priestor na Trnavskom mýte pri Novej tržnici.

Dá sa to

„Pred štyrmi rokmi bolo Trnavské mýto a miesto pred Novou tržnicou príbehom o premárnenej šanci. Vtedy sa zhmotnilo slovo "nedá sa“ do nehostinného vyasfaltovaného priestoru bez tieňa a možnosti schovať sa pred slnkom počas horúcich letných dní," napísal na sociálnej sieti mestský poslanec Igor Polakovič. Doplnil, že dôvodom bola hustá sieť inžinierskych sietí, ktoré údajne znemožňovali vysadenie stromov.

„Vďaka iniciatíve, ktorú ťaháme s Jakubom Mrvom, podpore ďalších poslancov a poslankýň z nášho tímu (Martin Vlačiky, Matej Vagač a kopou ďalších), práci aktívnych ľudí z magistrátu či MIB-u a hlavne, vďaka "dá sa to“ primátorovi Matúšovi Vallovi sa za pár týždňov stane niečo, čo vraj „nebolo možné“. Na Trnavskom mýte pribudne 5 veľkých platanov," teší sa Igor Polakovič.

Frekventovaný uzol

Všetci, ktorí týmto smerom jazdíme MHD vieme, ako je tu v lete hrozne.

„Pobyt v tomto priestore je počas horúcich letných dní pre prehriaty asfalt neznesiteľný. Chýba tu tieň a tí, ktorí tu nemusia čakať na MHD, priestor radšej rýchlo opustia. Preskúmali sme preto podzemné siete a zistili sme, že stromy sa tu predsa len sadiť dajú. V priestore pred tržnicou tak vytvoríme príjemné miesto na sedenie v tieni, s kvalitnou dlažbou, 5 vzrastlými platanmi a lavičkami,“ vysvetľuje mesto Bratislava.

Stromy

Na Trnavskom mýte teda pribudne 5 veľkých, 12 metrov vysokých platanov s obvodom kmeňa 80 až 100 centimetrov.

„Aby sa tieto veľké jedince uchytili v náročnom prostredí, použijeme prekoreňovacie bunky. Vďaka tomuto komorovému systému nedochádza v koreňovom priestore stromu k zhutňovaniu a korene majú zabezpečený dostatok vzduchu a vody. Pokiaľ je koreňový priestor zbavený nepriepustných materiálov a vrstiev, strom si dokáže vybudovať druhovo charakteristický a pravidelný koreňový systém, čo zvyšuje jeho prosperitu a tým aj životnosť,“ dodáva magistrát.

Čulý pracovný ruch v tejto lokalite zbadáme už koncom apríla, sadiť začne mesto začiatkom mája a nový priestor by mal byť dokončený do konca mája. Čakanie na autobus alebo trolejbus by teda toto leto mohlo byť na Trnavskom mýte oveľa príjemnejšie – v chládku.

Mohlo by vás zaujímať:

🌳Na Trnavskom mýte pribudnú veľké stromy, tieň a sedenie Mesto Bratislava v spolupráci s Metropolitný inštitút...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Wednesday, April 21, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM