Správy Samospráva

Ako by sa mal volať nový cyklomost? Župa dá šancu dobrým návrhom + VIDEO

Bratislavský kraj spojí s Rakúskom ďalší cyklomost. Župa už začala s výstavbou.

Ilustračný obrázok k článku Ako by sa mal volať nový cyklomost? Župa dá šancu dobrým návrhom + VIDEO
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Most cez rieku Morava, ktorý začal minulý týždeň stavať Bratislavský samosprávny kraj, prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. Mal by byť dokončený do leta budúceho roka.

Srdcovka

Stavebné práce na cyklomoste sa už začali.

„Cyklolávku cez Moravu staviame medzi Vysokou pri Morave a rakúskym Marcheggom. Toto je pre mňa jeden zo srdcových projektov. Za župným tímom je obrovský kus námahy. Práce na oboch brehoch sú v plnom prúde. Pozrite si video, ako nám to ide. Veľmi sa teším, keď sa tu stretneme na bicykloch, na otvorenie vás pozveme o rok v lete,“ uviedol na sociálnej sieti predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Názov

Cyklomost bude mať dĺžku 270 metrov a šírku štyri metre. Konštrukcia bude zavesená na oceľových pilieroch. Návrh mosta je realizovaný ako päťpoľová konštrukcia s rozpätím hlavného poľa 80 metrov a oboch predpolí 2×25 metrov. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a po dokončení ostane minimálna plavebná výška sedem metrov. Stavebné práce sú prevažne z rakúskej strany, dôvodom je ochrana slovenskej chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Na slovenskej strane pôjde najmä o násyp prístupovej rampy a predpolie.

Župan vraví, že kraj pripraví návrhy na to, ako by sa most mohol volať, ak však niekto príde s iným zaujímavým nápadom, dostane šancu. Podrobnosti o výstavbe cyklomosta sa dozviete v tomto VIDEU.

Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM