Kultúra

Aké tajomstvá skrýva Vtáčia fontána na roku ulíc Ventúrska a Panská?

V minulosti z fontány tieklo pivo, víno aj kofola. Aké využitie má dnes, sa dozviete už v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Aké tajomstvá skrýva Vtáčia fontána na roku ulíc Ventúrska a Panská?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Po fontánach Fontána žena s krčahom na Františkánskom námestí, Ganymedovej fontáne, Maximiliánovej fontáne na Hlavnom námestí a fontáne s plastikou leva pred Starou tržnicou spoznáte príbeh ďalšej.

Vtáčia fontána

V minulosti z fontány tieklo pivo, víno aj kofola. Pôvodnú fontánu už v roku 1900 dala odliať známa bratislavská firma Stollwerk. Vyrobili ju v zlievarňach moravského mesta Blansko a inštalovali ju na verejných priestranstvách viacerých miest, vrátane Bratislavy. Fontána je podobne ako originál trojetážová. Spodná časť slúžila na napájanie psov a mačiek, stredná časť slúžila na osvieženie ľudí a koní a vrch fontány slúžil ako napájadlo pre vtáky.

Spoznajte príbeh ďalšej bratislavskej fontány už v piatok 30. augusta od 18:00 hod. do 19:00 hod. na rohu ulíc Ventúrska a Panská.

„Cieľom cyklu Fontány ožívajú je hudobnou produkciou, výrazovým tancom a vizuálnou atraktivitou upútať pozornosť širokej verejnosti, vtiahnuť vybrané fontány do centra diania a upozorniť na historické pozadie a povesti spojené s týmito fontánami,“ približuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Nenechajte si ujsť posledné predstavenie v podaní tanečnej skupiny Human Art Space a harfistky Márie Kmeťovej.

zdroj: BKIS

Vtáčia fontána
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM