Kultúra Rôzne

Aké tajomstvá skrýva fontána s figúrou leva pred Starou tržnicou?

Spoznajte príbeh ďalšej bratislavskej fontány. Už v stredu sa dozviete, prečo je na vrchole stĺpa práve lev nie iné zvieratko či postava.

Ilustračný obrázok k článku Aké tajomstvá skrýva fontána s figúrou leva pred Starou tržnicou?
Zdroj: BKIS

Po fontánach Fontána žena s krčahom na Františkánskom námestí, Ganymedovej fontáne a Maximiliánovej fontáne na Hlavnom námestí spoznáte príbeh ďalšej.

Najstaršia v meste

Námestie SNP je dnes naozaj príjemným miestom, kde si v tieni stromov posedíte pri pivku, ale aj zajete dobroty na pravidelných Street Food Parkoch. Všimli ste si ale niekedy krásnu fontánu, ktorá stojí kúsok od vchodu do Starej tržnice? A poznáte jej príbeh?

Lev na vrchole stĺpa podľa povesti znázorňuje cirkusantského leva. Igor Janota v seriáli Zurkot bratislavských fontán, publikovanom v týždenníku Sloboda v roku 1981, píše, že povesť sa datuje po bitke pri Moháči (1526), keď Turci obsadili veľkú časť Uhorska a sídelné mesto sa presťahovalo do Bratislavy.

Spoznajte príbeh ďalšej bratislavskej fontány už 19. augusta od 18:00 hod. do 19:00 hod. na Námestí SNP.

„Cieľom cyklu Fontány ožívajú je hudobnou produkciou, výrazovým tancom a vizuálnou atraktivitou upútať pozornosť širokej verejnosti, vtiahnuť vybrané fontány do centra diania a upozorniť na historické pozadie a povesti spojené s týmito fontánami,“ približuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Nezabudnite, fontány ožívajú počas celého leta. Nenechajte si ujsť ich príbehy! Ďalšou v poradí bude 31. augusta Vtáčia fontána na roku ulíc Ventúrska a Panská. Predstavenia v podaní tanečnej skupiny Human Art Space a harfistky Márie Kmeťovej sa začínajú vždy o 18:00 hod. a trvajú do 19:00 hod.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM