Alexandra Húsková Rôzne

Aké nástrahy číhajú na deti v teplom počasí?

Ako vyberať stravu v teplom počasí, z čoho má pozostávať pitný režim dieťaťa, ale aj ako zvládnuť slnečné žiarenie a vysoké teploty - radia odborníci z Úradu pre verejné zdravotníctvo. Rovnako upozorňujú na zvýšený dozor pri športovaní detí.

Ilustračný obrázok k článku Aké nástrahy číhajú na deti v teplom počasí?
Zdroj: Dnes24.sk

Počas letných dní číhajú na deti viaceré nástrahy. Pribúda úrazov, problémy môže spôsobiť aj úpal či pokazené potraviny. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR radia preto rodičom počas letných dní dbať nielen na pitný režim detí, ale aj ich stravovanie, ako i dohliadať na bezpečnostné opatrenia pri športovaní.

„Mimoriadne dôležité je v tomto období dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Na uhasenie smädu je vhodná voda, minerálne vody a nesladené ovocné čaje,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Deti by sa cez leto podľa jeho slov mali vyhýbať rýchlo sa kaziacim potravinám, ako sú napríklad údeniny, mäkké salámy, niektoré mliečne produkty, cukrárenské výrobky či zmrzlina.

„Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou,“ vysvetlil Rovný.

U detí treba počas horúcich dní myslieť aj na prevenciu úpalu. „Rodičia by mali dbať na to, aby deti nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11 až 15. hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom,“ priblížil Rovný.

Ak deti športujú, treba pamätať na bezpečnosť. „Zvýšená úrazovosť u detí v letných mesiacoch predstavuje závažný zdravotnícky a etický problém. Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní dodržiavalo bezpečnostné opatrenia, ako napr. nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a pod. Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo preceňovať svoje fyzické sily,“ zhrnul Rovný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM