Nina Táborská Kultúra

Aká bola Bratislava? Zaspomínajte si na mesto na Dunaji v kine na mestských hradbách

Výstavba Slavína, nešváry bratislavskej dopravy, vojny, nástup socializmu, ale aj príbehy nedávnej histórie. To vás čaká v kine na mestských hradbách v rámci projektu oživenia a sprístupnenia historických priestorov verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Aká bola Bratislava? Zaspomínajte si na mesto na Dunaji v kine na mestských hradbách
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Od tohto piatku do nedele (2. augusta) začína trojdňové špeciálne premietanie filmov vždy od 20:00 do 22:00. „Taká bola Bratislava“ sa, ako informuje Petržalský okrášľovací spolok, uskutoční vďaka zapožičaniu filmov zo Slovenského filmového ústavu, v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a Generálnym investorom Bratislavy. V prípade nepriaznivého počasia bude stanovený náhradný termím podujatia.

Podľa námestníčky primátora Ivety Plšekovej sa návštevníci môžu tešiť na vzácne snímky, ktoré zachytávajú život niekoľkých generácií v Bratislave.

Mestské hradby boli začiatkom roka pre verejnosť zatvorené a ich osud bol neistý. Život sa na ne vrátil len pred rokom vďaka Bratislavskému okrášlovaciemu spolku. Tomu však koncom roka 2014 vypršala zmluva na spravovanie priestoru a nové vedenie mesta sa ju rozhodlo nepredĺžiť. Po viacerých kontrolách a mesačnej príprave, kedy boli odstránené tehlové koruny hradieb, opravené schody či vysadené trvalky sa hradby opäť v máji otvorili Bratislavčanom. Momentálne sú hradby v správe Generálneho investora Bratislavy.

Na čo sa môžete tešiť?

V piatok na hradbách premietnu 11 nemých krátkych filmov z čias Rakúsko-Uhorska a Československej republiky z rokov 1914 – 1918 a 1919 – 1938. Čakajú vás napríklad filmy o Bratislavskom kráľovskom dni (1917), Bratislava – hlavní město Slovenska (1928) aj filmy zo života kráľovskej rodiny Habsburgovcov (1914,1916)

V sobotu budú hradby patriť 13tim filmom rokom 1937–1970, druhej svetovej vojne, vojnovému Slovenskému štátu, oslobodeniu a pamätníku Slavín. Tešiť sa môžete napríklad na filmy Zbombardovaná Bratislava (1944), Boje o Bratislavu (1945) či Zničený bratislavský prístav a továrne (1944)

V nedeľu vás čaká premietanie 10tich filmov z povojnovej éry a socialistického Československa – Ľady na Dunaji (1956), Čo nezažil Kolumbus (1957) – satira na nešváry v MHD či Tvár novej Bratislavy (1959).

Prečítajte si tiež: Magistrát splnil to čo sľúbil. Mesto dnes otvorilo na letnú sezónu svoje hradby + FOTO

O podujatí informuje Petržalský okrášľovací spolok TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM