KAW Rôzne

Ak vám odstavené vraky áut dvíhajú adrenalín, nenadávajte. Konajte

S problémom parkovania sa v Bratislave pasujeme denne. Hľadáme, krúžime a voľné miesto nachádzame až po zdĺhavom prieskume okolia. Opustené, mesiace odstavené auto na parkovisku vie preto poriadne pokaziť náladu. Mestská časť si vie s vrakom poradiť. Len o ňom musí vedieť.

Ilustračný obrázok k článku Ak vám odstavené vraky áut dvíhajú adrenalín, nenadávajte. Konajte
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak na miestach, kde zvyknete parkovať, vidíte auto, ktoré sa už mesiace nepohlo z miesta, nestačí zúriť. Konajte a dajte o tom vedieť miestnemu úradu vo vašej domovskej časti Bratislavy.

Zoznam opustených áut

Ako problém odstavených áut a vrakov riešia na najväčšom slovenskom sídlisku sme sa opýtali hovorkyne mestskej časti Bratislava Petržalka Michaely Platznerovej: „Dôležité je, aby sme o takomto aute vedeli. Na stránke miestnej časti nájdete zoznam nahlásených áut. Pri každom z nich je poznávacia značka, ulica, na ktorej je odstavené, kedy sme dostali podnet a aktuálna fáza riešenia problému. Je tam zaznamenané, či sme už auto odstránili alebo ho majiteľ spojazdnil.“

Existujú dva druhy odstavených vozidiel – s poznávacou značkou a bez nej. Prvý prípad sa rieši rýchlejšie. Dá sa totiž zistiť majiteľ. „Vyzveme ho, aby auto buď opravil a spojazdnil, alebo odstránil. Má na to tridsať dní a väčšinou sa nám to darí stihnúť v tomto termíne. Ak výzvu majiteľ ignoruje, nasledujú ďalšie kroky,“ vysvetľuje Michaela Platznerová.

Majiteľ sa vždy nájde

Často majú vraky odstránenú poznávaciu značku. Vtedy sa ťažko zisťuje, komu auto patrí.„V takýchto prípadoch spolupracujeme s dopravným inšpektorátom, ktorý všetko potrebné dohľadá. Majiteľ sa dá nájsť podľa identifikačných znakov auta, ako sú evidenčné číslo vozidla, farba, typ, továrenská značka, číslo motora alebo karosérie. Majiteľa potom vyzveme, aby auto odstránil alebo spojazdnil. Celý proces sa tým však predĺži,“ dopĺňa hovorkyňa.

Za ostatných šesť rokov sa takto podarilo odstrániť z parkovísk a iných plôch v Petržalke päťsto áut.

Záleží, samozrejme, aj na vás. Čím skôr budú kompetentní o vraku vedieť, tým skôr môžu problém riešiť.

Čítajte aj: Parkovanie v Petržalke sa dostalo do slepej uličky

Odstavené autá
3
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM