Jakub Haršany Rôzne

Ak máte radi lokomotívy či železnice, toto miesto si určite zamilujete

V lokalite Východné v bratislavskej mestskej časti Rača sa nachádza múzeum, ktoré svojou expozíciou očarí nielen milovníkov železníc, ale aj bežných návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ak máte radi lokomotívy či železnice, toto miesto si určite zamilujete
Zdroj: Facebook

Expozícia je umiestnená v priestoroch starého rušňového depa Bratislava východ. Areál upravili a sprístupnili verejnosti v roku 2008 pri príležitosti 10. celoslovenského zrazu historických železničných vozidiel pod názvom Rendez.

Názov Rendez niesla miestna časť Východné ako osada do roku 1946. Osada vznikala na prelome 19. a 20. storočia, kedy sa tu vybudoval významný bratislavský železničný uzol a následné prekladisko. Ako dôležitý dopravný uzol dostala pracovný názov Východná stanica, no obyvatelia ju stále volali Rendez.

Expozícia vznikla v roku 2008

Do roku 2008 prezentovalo Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR (MDC) svoje zbierkové predmety iba v rámci železničnej expozície bratislavského Múzea dopravy Slovenského technického múzea. Od tohto roku je ale prvá stála železničná expozícia prístupná v priestoroch bývalého depa.

Múzeum je skvelou atrakciou pre každého, kto má rád históriu, železnice, staré vlaky či vagóny. Historické lokomotívy určite učarujú aj deťom. Nachádzajú sa tu aj modelové koľajiská či točňa. Do viacerých mašín sa dá vliezť a dôkladnejšie si ich poobzerať.

V centre múzejného areálu sa nachádza objekt bývalej personálnej kuchyne. Sídli v nej knižnica a archív MDC, v ktorom možno po predbežnom dohovore prezenčne študovať. Na prízemí budovy je umiestnené modulové koľajisko.

Plánuje sa tu výstavba železničného parku

Vstup do areálu je bezplatný. Expozície sú pre verejnosť prístupné v stredu a v sobotu od 10. hodiny do 17. hodiny. Do povedomia verejnosti sa múzeum dostáva aj každoročnými celoslovenskými zrazmi historických železničných vozidiel. Tento rok v júni sa konal už 18. ročník.

Sprístupnením železničnej expozície bola zavŕšená realizácia prvej etapy zamýšľanej výstavby národného železničného parku, ktorého vytvorenie je ambíciou MDC už od roku 2004, kedy bola v starom rušňovom depe Bratislava východ ukončená rušňová prevádzka.

Čítajte aj: V račianskej lokalite Východné sa zatiaľ stavať nebude

Železničné múzeum Rendez
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM