Nina Táborská Rôzne

Aj zvieratá v bratislavskej ZOO oslavujú Valentín. Dokonalým príkladom romantickej lásky sú labute čierne

Za najväčších zaľúbencov v bratislavskej zoologickej záhrade považujú pracovníci gibony zlatolíce. Samček Oliver a samička Bany si nielen na sviatok sv. Valentína, ale každé ráno spievajú zaľúbenú pieseň, ktorou si vzájomne dokazujú náklonnosť.

Ilustračný obrázok k článku Aj zvieratá v bratislavskej ZOO oslavujú Valentín. Dokonalým príkladom romantickej lásky sú labute čierne
Zdroj: TASR

Dokonalým príkladom romantickej lásky sú ale labute čierne. Tie vytvárajú monogamné páry na celý život.

Gibony zlatolíce a ich mláďa sú príkladom dokonalej rodinky, uviedla Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava. Láskyplne si preberajú srsť, o mláďa sa stará väčšinu dňa matka, avšak na výchove sa podieľa i otec. „Ak sa v ‚rodine‘ narodí ďalšie mláďa, to staršie sa podieľa na starostlivosti, hrá sa s ním a zároveň sa tak učí, ako sa postarať o potomka, čo využije vo vlastnom rodičovstve,“ vysvetlila.

Ak je zase zväzok dvoch labutí čiernych naozaj pevný, aj keď príde iný samec alebo iná samica, nedokáže tento pár rozbiť. „Ak jeden z páru zomrie, druhý veľmi smúti. Môže sa stať, že zo žiaľu prestane prijímať potravu a následne uhynie,“ povedala Matejovičová. Stáva sa však tiež, že sa pokúsi nájsť si v kŕdli nového partnera a s tým zase vytvorí monogamný pár na celý život.

Prečítajte si tiež: Valentín v Bratislave: Sviatok zamilovaných Bratislavčanov na sobáš neláka. Ako ho vnímajú zaľúbené páry?

Zo zvieracích párov v bratislavskej zoo sú spolu najdlhšie nosorožce tuponosé južné. Ada a Niko to spolu ťahajú už 13 rokov. „Príroda im však nedopriala mláďatá. Pokúšali sme sa prírode pomôcť a riešiť situáciu umelým oplodnením, avšak i tieto pokusy boli neúspešné,“ podotkla Matejovičová.

Najplodnejšie rodinky sa vyskytujú u sviniek vietnamských a diviakov lesných. „Je to spôsobené tým, že samica svine vietnamskej dokáže porodiť naraz osem až 14 mláďat, a to v priemere trikrát ročne,“ vysvetlila Matejovičová. U diviakov lesných sú to štyri až osem mláďat raz ročne. „U sviniek vietnamských nám rodí jedna samička a u diviakov lesných sú to dve samičky,“ dodala.

Okrem sviniek a diviakov patrí medzi najplodnejších samcov v bratislavskej zoo napríklad capko kamerunský. Ten od roku 2013 splodil so štyrmi samicami spolu 28 mláďat. „Láska u kozičiek kamerunských a nášho capka sa prejavila tento rok ako prvá. Najnovším prírastkom je sedem mláďat kozičiek kamerunských, ktoré sa narodili v prvý februárový týždeň,“ priblížila Matejovičová.

Prečítajte si tiež: Neviete ako stráviť Valentína? Máme pre vás tipy, kde v Bratislave môžete prežiť romantické chvíle

Plodná je napríklad i skupina tiav dvojhrbých. Samec Ňonek splodil od roku 2005 spolu 12 mláďat. „Počas tohto obdobia mal však krátku prestávku, keď odišiel na ‚služobnú cestu‘ do zoo v Ostrave, kde išiel motivovať chovného samca k páreniu,“ priblížila Matejovičová. Ten sa podľa nej dovtedy k ničomu nemal a konkurencia v podobe Ňoneka ho k milostnému aktu vyprovokovala.

Naopak, mačkovité šelmy, s výnimkou levov, sú príkladom zvierat, ktoré žijú vo voľnej prírode samotárskym spôsobom života. Leopardy, jaguáre či tigre sa stretávajú len v období párenia a samica sa následne o mláďatá stará sama. „Mláďatá musí samica pred okoloidúcim samcom chrániť, nakoľko ten by ich mohol zabiť, aby sa samica dostala opäť do ruje,“ vysvetlila Matejovičová.

Aj v bratislavskej zoo chovajú tieto mačkovité šelmy oddelene. O rozmnožovaní jedincov tak často rozhoduje koordinátor chovu, ktorý tiež určí, do ktorej zoo mláďatá po dosiahnutí určitého veku poputujú. „O spojení jedincov rozhodujú i zoológovia, ktorí určia, či už je samička alebo samček schopní sa páriť,“ dodala.

Keďže chovatelia v zoo majú svojich zverencov radi, občas im pripravia jedlo do tvaru srdiečka. „Zviera to však nijako nevníma, preňho je to len potrava, vníma však dobré zaobchádzanie a celoročnú starostlivosť od chovateľov,“ dodala Matejovičová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM