Samospráva

Aj Petržalka odmietla stopercentné zvyšovanie daní

Zvyšovať o 100 percent dane z nehnuteľností už odmietla aj bratislavská Petržalka. Stať by sa tak totiž malo od januára budúceho roku a dvojnásobok za svoj byt či rodinný dom by mali Bratislavčania platiť vo všetkých mestských častiach.

Ilustračný obrázok k článku Aj Petržalka odmietla stopercentné zvyšovanie daní
Zdroj: Dnes24.sk

Nové všeobecne záväzné nariadenie však musia najprv odobriť mestskí poslanci, v Petržalke ho dnes odmietli.

Plánované zvýšenie sadzieb, ktoré mesto chystá, platí pre stavebné pozemky, stavby na bývanie a poľnohospodársku produkciu, byty a nebytové priestory, v ktorých sa podniká.

Petržalčania by tak mali podľa návrhu mesta ročne zaplatiť napríklad za byt namiesto 0,39 eura za štvorcový meter sumu 0,78 eura.

Mesto chce okrem zvyšovania daní tiež znížiť vekovú hranicu na poskytnutie daňovej úľavy zo súčasných 70 rokov na 62 rokov.

Po úprave sadzieb by mala byť pokladnica hlavného mesta bohatšia približne o sedem miliónov eur. Výnos dane z nehnuteľností si delí mesto a mestské časti na polovicu.

Asi 3,5 milióna eur, ktoré idú mestským častiam, si samosprávy prerozdeľujú podľa percentuálneho prepočtu.

Argumenty primátora

Primátor Ivo Nesrovnal argumentuje, že Bratislava má síce porovnateľnú sadzbu dane z nehnuteľností s ostatnými mestami, ale ich trhová hodnota a príjmy Bratislavčanov dosahujú v priemere dvojnásobnú výšku.

Takáto disproporcia podľa neho nie je v poriadku a potvrdzuje vraj evidentnú chybu v systéme. Hlava mesta podotýka, že pri trojizbovom byte má napríklad Bratislavčan po novom zaplatiť viac asi o 2,25 eura mesačne, čo je cena za jednu kávu.

Zvyšovanie daní už odmietol aj Ružinov, Staré a Nové Mesto, Karlova Ves, Lamač, Rusovce, Jarovce, Čunovo, Záhorská Bystrica, Devín či Devínska Nová Ves. Mestský parlament sa návrhom nového nariadenia má zaoberať na svojom novembrovom zasadnutí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM