Soňa Patúcová Kultúra

Aj mini galéria môže byť veľkou šancou pre začínajúcich umelcov

Všimli ste si na Gorkého ulici vo výklade obrazy? Nie je to obyčajný výklad a vonkoncom obyčajné obrazy. Jedno však majú spoločné – sú malé.

Ilustračný obrázok k článku Aj mini galéria môže byť veľkou šancou pre začínajúcich umelcov
Foto: Soňa Patúcová / Zdroj: Dnes24.sk

Kráčate po ulici okolo butikov, reštaurácií a kaviarní a zrazu naďabíte na čosi iné. Máte dve možnosti: pokračujete ďalej, alebo sa zastavíte a zvedavým pohľadom pozriete jedným očkom dnu. Až teraz zistíte, že výklad ponúka viac. Za sklom sa objaví malý priestor rozjasnený farbami. Je to vďaka obrazom, ktoré sú zavesené na stenách. Umenie nemá hranice a preto sa i z najmenšieho priestoru môže stať galéria. Táto sa celkom výstižne volá „miniArt“ a vystavuje svieže mladé umenie.

Za projektom stojí Juliana Puhová a jej syn Dávid, zakladatelia občianskeho združenia Kupido (Kultúrno-pedagogická protidrogová osveta), ktorého posolstvom je aj podpora mladých umelcov: „Priestor sa nám zdal ideálny vďaka svojmu umiestneniu v centre a zároveň je ideálny na menšie výstavy začínajúcich umelcov,“ hovorí majiteľka.

Momentálne predstavuje v miniArte svoju tvorbu čerstvá absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Miriama Schniererová. Výstava s názvom Znovuobjavenie / Rediscovery naozaj objavuje! Nielenže starostlivo a precízne odlupuje vrstvu po vrstve a odhaľuje tým svoje spomienky z detstva prostredníctvom odkrývaných nánosov farby, mladá autorka si dáva záležať na tom, aby v obraze divák mohol nájsť ešte viac. * „Maľba a mechanické zásahy narúšajúce jej štruktúru sú pamäťovými stopami, ktoré čakajú na svoje Znovuobjavenie,“* opisuje kurátorka Miroslava Urbanová. Vodítkom k znovuobjaveniu má byť rafinovane položená lupa pri obraze alebo nad ním. Ostáva na každom, ako ju využije a čo nájde… Objavovať môže do 21. septembra, kedy sa výstava uzatvára.

Zameraní na mladých

O fungovaní tejto originálnej galérie sme sa pozhovárali s jej zakladateľmi Julianou a Dávidom Puhovými.

Kedy ste otvorili dvere miniArt-u? Môže vôbec prežiť takáto mini galéria? Fungujeme od januára 2014 (samotné občianske združenie funguje už vyše 10 rokov), doposiaľ sme mali 8 výstav – aj individuálnych aj skupinových – a do konca roka 2014 už máme plný program. Fungujeme momentálne z vlastných zdrojov, ale v najbližších mesiacoch plánujeme podať granty na ďalší rok, keďže sa zatiaľ galéria sama nedokáže dlhodobo uživiť.

Záleží asi aj od návštevníkov… Je množstvo okoloidúcich, ktorí si pozrú vystavené diela cez výklad a idú ďalej, avšak zatiaľ málo z nich sa odváži aj vojsť do galérie. Najmenej však váhajú malé deti, ktoré sa neboja hneď vojsť do galérie a pozrieť si to z blízka, ak ich niečo zaujme. Postupne sa však dostávame do povedomia mesta a nielen laického, ale aj odborného publika. Máme čoraz viac návštevníkov, ktorí cielene vyhľadávajú práve našu mini galériu, lebo sa o nej dozvedeli od známych či cez internet.

Sú vaše výstavy predajné? Všetky naše výstavy sú predajné, navyše niektoré diela je možné si objednať aj cez našu webstránku miniart.sk, ktorú si postupne budujeme a kde možno nájsť aj tie predošlé výstavy.

Aké máte ohlasy? Ohlasy sú veľmi pozitívne a vyzerá tak, že o takýto priestor je veľký záujem spomedzi všetkých vekových kategórií. Od otvorenia sa ozvalo množstvo záujemcov o výstavu a tieto požiadavky postupne posudzujeme. Veríme, že naša galéria poskytne príležitosť ešte množstvu ďalších výtvarníkov.

Máte koncept galérie? Snažíme sa poskytnúť priestor študentom a čerstvým absolventom umeleckých škôl, ktorí takto môžu prezentovať svoje diela aj mimo akademickej obce. Vystavujeme väčšinou obrazy, ale vítané sú akékoľvek výtvarné diela.

Akékoľvek diela mladých umelcov / študentov alebo aj amatérov? Primárnou cieľovou skupinou sú mladí študenti a absolventi. Vo výnimočných prípadoch, však dávame priestor aj amatérom, ak kvalita tvorby spĺňa požiadavky galérie.

Študenti oslovujú vás alebo vy ich? Zo začiatku sme museli umelcov vyhľadávať proaktívne, ale v súčasnosti nám už pravidelne chodia požiadavky od umelcov, ktorí by sa chceli u nás prezentovať. Tým pádom sa niekedy dostávame aj do nepríjemnej situácie, že danú výstavu môžeme zrealizovať až o pár mesiacov neskôr, keďže priestory a možnosti našej malej galérie sú naozaj obmedzené.

Chodíte aj na prieskumy umeleckých škôl? Áno, prieskumy navštevujeme a teší nás, že sú navštevované aj širšou verejnosťou. Pôjdeme sa pozrieť aj na ďalší zimný prieskum VŠVU a ak nás niečo zaujme, určite oslovíme umelca (či umelcov) s možnosťou výstavy v našej mini galérii.

Aké výstavy ste už usporiadali? Väčšinou sme tu mali výstavy študentov a čerstvých absolventov maľby, ako napríklad Gábor Szűcs, Lucia Horvátová, Alexandra Kovács ale dali sme priestor aj iným typom výtvarného umenia, ako napríklad výstava Soni Zavárskej (šperky z polodrahokamu) či zatiaľ jediná výstava fotografie s názvom Unfaithful To Youth umeleckej skupiny dsk – Iva Durkáčová, Ján Skaličan a Ľuboš Kotlár.

Plány do budúcnosti? V súčasnosti sa pripravujeme na ďalší kalendárny rok, keďže tento rok už máme plný. Medzi dlhodobými plánmi je aj nadviazať kontakty a spolupráce s menšími galériami z okolitých krajín a zorganizovať spoločné projekty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM