Eva Sládková Rôzne Správy

Africký mor ošípaných v Bratislavskom lesoparku? Ľudia sa boja

"Asi sa niečo deje s diviakmi v Bratislavskom lesoparku," napísal nám čitateľ. Bojí sa, či sa tu nezjavil africký mor.

Ilustračný obrázok k článku Africký mor ošípaných v Bratislavskom lesoparku? Ľudia sa boja
Zdroj: Ivan Kraszko

Náš čitateľ Ivan dokonca vraví, že sám pred dvoma týždňami objavil v lese 8 malých opustených diviačikov. Myslí si, že o mamu prišli a aj v tejto súvislosti sa začal zaujímať o to, či sa v našom lesoparku niečo nedeje.

„Ak by sa potvrdil africký mor ošípaných u diviakov v mestských lesoch, tak by veterinárna správa musela uvaliť karanténu a bol by zakázaný vstup, až kým by sa všetky diviaky, ktoré sú nakazené, nevystrieľali. To by bol masaker, ľudia by nemali kam chodiť,“ píše Ivan.

Nízka pravdepodobnosť

Rozhodli sme sa osloviť viaceré inštitúcie. Jakub Mrva z občianskeho združenia Naše Karpaty, ktorý sa často pohybuje v Bratislavskom lesoparku, žiaden problém nezaznamenal.

„Mor bol zaznamenaný najmä v okolí Trebišova. Je pomerne nízka pravdepodobnosť, že by sa objavilo niečo tu u nás,“ vraví Jakub Mrva.

Normál

Oslovili sme aj Štátne veterinárnu a potravinovú správu, zatiaľ vyjadrenie nemáme. Z Mestských lesov Bratislavy však ubezpečujú, že u nás žiaden – ani klasický a ani africký mor ošípaných nie je.

„Veterinári situáciu stále monitorujú a nič sa nedeje. Ak niekto zbadal choré zviera, môže byť choré, ale na inú chorobu,“ vraví Rudolf Ivičič z Mestských lesov v Bratislave. Náš čitateľ sa tiež pýta, čo robiť, ak narazí na choré zviera. Na to má Rudolf Ivičič jasnú odpoveď: „Nič. Ak ste v lese, naozaj nič. Príroda si poradí. Ak narazíte na diviaky v obytnej zóne, treba volať Mestskú políciu,“ dodáva Rudolf Ivičič.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM