Jakub Haršany Rôzne

Adopciou zelene môžete aj vy prispieť k skrášleniu mesta

Vďaka programu "Adopcia zelene", ktorý hlavné mesto spustilo už dávnejšie, môžete aj vy svojou maličkosťou prispieť ku krajšej a zelenšej Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Adopciou zelene môžete aj vy prispieť k skrášleniu mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt vypracovalo oddelenie životného prostredia a mestskej zelene ešte v roku 2014. Umožňuje dobrovoľníkom aktívne sa zapájať do starostlivosti o verejné plochy zelene.

Výhody programu

Podľa magistrátu mesta má program umožniť žiadateľom vstup na plochy verejnej zelene s cieľom skrášliť plochy zelene a následne zabezpečiť ich údržbu bez nároku na finančnú odmenu.

Záujemcovia si môžu adoptovať plochu zelene, starať sa o ňu, skrášľovať ju a prispieť tak v boji za krajšiu Bratislavu. Program týmto spôsobom bojuje jednak proti vizuálnemu smogu a takisto eliminuje ďalšie nedostatky.

„Bojuje proti samovoľnému vysádzaniu do verejnej zelene, vysádzaniu alergénnych a inváznych druhov či narúšaniu ochranných pásiem podzemných inžinierskych sietí,“ informuje magistrát.

Adoptovať môžu aj podnikatelia

Do programu sa podľa magistrátu môžu zapojiť nielen súkromné osoby, ale aj neziskové organizácie či podnikateľské subjekty. Adoptovať sa však dajú len plochy, ktoré sú vo vlastníctve a v správe hlavného mesta a musia byť zároveň verejne prístupné.

Ak sa chcete uchádzať o adopciu, nie je to vôbec zložité. „Žiadateľ vyplní formulár žiadosti, ktorú nájde na webe Bratislavy a pošle na adresu magistrátu, Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene s označením Program „Adopcia zelene“. Po jej schválení je záujemca oprávnený starať sa o verejnú zeleň,“ informuje o postupe adopcie magistrát.

Mesto ponúklo na adopciu rôzne lokality v Starom Meste, Ružinove či v Petržalke, stačí si len vybrať. Už schválený záujemca je zaviazaný starať sa o zeleň po dobu minimálne 3 roky. „Doba adopcie býva zvyčajne 3 roky, ale po 3 rokoch sa dá predĺžiť,“ dopĺňa magistrát.

Prečítajte si aj: Park pod Slovenským rozhlasom sa zazelenal

Ilustračný obrázok

Adopcia zelene
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM