Nina Táborská Rôzne

Viete, čo sa deje v Starej Tržnici? Bojuje sa za život vo férovejšom svete

V bratislavskej Starej Tržnici dnes prebieha celodenné podujatie za život vo férovejšom svete. Viete, ako Slováci pomáhajú v zahraničí, prečo poskytujú rozvojovú pomoc a ako môžeme pomôcť chudobným ľuďom my? To všetko a oveľa viac ponúka desiaty ročník Rozvojového dňa.

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo sa deje v Starej Tržnici? Bojuje sa za život vo férovejšom svete
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Možno si to neuvedomujeme, ale aj naše každodenné správanie ovplyvňuje životy ľudí na opačnom konci sveta. Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe sa v Bratislave koná desiaty ročník podujatia pod názvom Rozvojový deň, ktoré sa snaží verejnosti priblížiť dôležitosť rozvojovej pomoci.

Na podujatí môžete stretnúť niekoľko organizácií, ktoré ponúkajú okrem informácií, približujúcich ich prácu všetkým návštevníkom aj ukážky rôznych produktov napríklad ručne šité náramky vyrobené africkými deťmi a ženami, či ozdoby, obrazy a šperky od ľudí z utečeneckých táborov. Súčasťou prezentácií jednotlivých stánkov sú aj kvízy, dotazníky, petície.

V Starej Tržnici môžete stretnúť aktivistov, bojovníkov za férovejší svet, ľudí zapálených pre svoju prácu. Ako takáto práca funguje vám ochotne vysvetlia zástupcovia z Greenpeace Slovensko, Unicef, Amnesty International, Ži fér, Narovinu, Slovak Aid, Monda Eu a ďalšie.

„U nás môže každý darovať vzdelanie alebo zdravie prostredníctvom darčekových certifikátov a pomôcť deťom v Keni prostredníctvom programu Centra Narovinu,“ uviedli pre Bratislava24.sk v stánku Narovinu.

Každý návštevník sa môže naučiť ako správne podať prvú pomoc, prispieť na rôzne projekty jednotlivých organizácií na podporu tých, ktorí našu pomoc potrebujú a vychutnať si sprievodný program. V stánku Greenpeace sa dozviete okrem iného, aj ako si môžete adoptovať včelu a zachrániť med, nezávislé občianske združenie Dobrota Pre Afriku vám predstaví svoj Charity shop.

„Bazár sv. Alžbety je prvým Charity shopom na Slovensku. Zakúpením výrobkov, ktoré sú ručne vyrábané ženami alebo deťmi z Afriky podporíte projekt vzdelávania chudobných detí v rozvojových krajinách tretieho sveta“, dozvedeli sme sa v stánku Dobrota pre Afriku.

Ako bonus môžete vyskúšať Fair Trade kávu a dozvedieť sa viac o férovom obchode aj na Slovensku.

Rozvojový deň v Starej Tržnici
1
Galéria
V bratislavskej Starej Tržnici sa konal Rozvojový deň
10
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM