Nina Táborská Rôzne

Nechcete prísť o med? Adoptujte si včelu: Jedna larva za jedno euro

Ide o vzájomnú pomoc. Keď sú v ohrození včely, v ohrození sme aj my. A nejde len o med. Tretina jedla, ktoré denne konzumujeme závisí od opeľovačov. Včely majú ale vážny problém. Ničia ich pesticídy, extrémne výkyvy počasia, nedostatok stravy... Pomôcť má projekt adopcie včiel.

Ilustračný obrázok k článku Nechcete prísť o med? Adoptujte si včelu: Jedna larva za jedno euro
Zdroj: TASR

Organizácie Greenpeace slovensko a Živica prišli so zaujímavým projektom, do ktorého sa môže zapojiť aj každý Bratislavčan.

Princíp je jednoduchý. Pre Bratislava24.sk ho priblížila koordinátorka kampane za záchranu včiel Miriam Rajterová: „Vďaka projektu Adoptuj si včelu môžu ľudia pomôcť finančne a teda si adoptovať larvičku, včeliu robotnicu, kráľovnú, roj či celý úľ v rozmedzí od jedného eura až po 250 eur.“

Ako ale dodáva koordinátorka, „nie je dôležité koľko ľudia prispejú, pomôže každá jedna adopcia.“

Včely umierajú, samé si nepomôžu

Ide o symbolickú adopciu, kde vyzbierané financie budú použité na nákup včelstiev, zariadení pre včelárstvo, výbavu, a zaplatia sa nimi aj samotní včelári.

„Projekt má nie len pomôcť včelám tým, že rozšírime včelstvo na Slovensku, ale zároveň má tiež informovať verejnosť o tom, prečo majú problém a ako sa im dá pomôcť,“ hovorí Rajterová. Potrebné je vyzbierať 26-tisíc eur.

Ide o včely medonosné, a teda ráta sa s produkciou medu. Rajterová nevylučuje, že ten sa bude ďalej predávať. Miroslava Abelová, hovorkyňa organizácie Greenpeace Slovensko dodáva: „Predpokladá sa, že Živica využije med, ktorý by sa mal predávať na to, aby sa mohli úle financovať aj naďalej. Nejde o projekt na jeden rok“

Bratislava a včely

Bratislava už svoje mestské včely má. Ako informuje Živica, v hlavnom meste organizácia nainštalovala doposiaľ dva úle. Jeden sa nachádza na streche Starej tržnice a ďalší vo Vodárenskej komunitnej záhrade.

Takéto včely majú za úlohu opeľovať mestské rastliny a následne vyrábať netradičné druhy medu, napríklad gaštanový alebo dokonca mätový.

Mestské úle pomáhajú zvýšiť včeliu populáciu. „Včely majú v našom ekosystéme dôležité postavenie, treba ich preto chrániť a pomáhať tak nie len im, ale aj sebe,“ dodáva na záver Miriam Rajterová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM