Správy

ABSURDITA z čias covidu: BEZDOMOVCA pokutovali za porušenie zákazu vychádzania! Ako to dopadlo?

Počas pandémie dostal bezdomovec dve pokuty za porušenie zákazu vychádzania. Prípad zo Slovenska sa dočkal rozuzlenia.

Ilustračný obrázok k článku ABSURDITA z čias covidu: BEZDOMOVCA pokutovali za porušenie zákazu vychádzania! Ako to dopadlo?
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky , Unsplash.com

Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský zistil porušenie práv človeka bez domova, ktorý počas núdzového stavu v období pandémie COVID-19 dostal dve pokuty pre porušenie zákazu vychádzania.

Polícia pokuty zrušila

Proti rozhodnutiu podal preto ombudsman Okresnej prokuratúre Bratislava I podnet na podanie protestu prokurátora.

Polícia im vyhovela a obidve rozhodnutia o pokutách zrušili.

TASR o tom informoval hovorca VOP Branislav Gigac.

Zaplatiť mal dvesto eur

„Podávateľovi podnetu boli v roku 2021 Okresným riaditeľstvom Policajného zboru Bratislava I – Obvodným oddelením Staré Mesto – stred dvakrát uložené pokuty za porušenie zákazu vychádzania. Každá pokuta bola vo výške 100 eur,“ priblížil Gigac. Uloženie pokút bolo podľa ombudsmana v hrubom rozpore so zákonom z dôvodu, že porušením zákazu vychádzania v čase núdzového stavu nešlo o priestupok.

Ďalší dôvod nezákonnosti videl v tom, že spĺňal jednu z výnimiek zo zákazu vychádzania – bol osobou bez domova a v čase uloženia oboch pokút sa presúval do zariadenia poskytujúceho sociálne služby. „Touto skutočnosťou sa však policajti v priestupkovom konaní vôbec nezaoberali,“ poznamenal hovorca.

Absurdné rozhodnutia

Dobrovodský nespochybňuje následky pandémie a ani to, že bolo potrebné prijať opatrenia na ochranu zdravia a života obyvateľov. „Avšak všetky obmedzenia a zásahy do slobôd je potrebné vykonávať zákonne. To nebolo možné povedať o rozhodnutiach vydávaných v priestupkových konaniach voči človeku bez domova. Podľa môjho názoru boli rozhodnutia absurdné, keďže ľudia bez domova nemajú domácnosť, v ktorej by mohli zotrvať, a neporušiť tak zákaz vychádzania. Okrem toho tieto rozhodnutia boli vydané v hrubom rozpore so zákonmi. Jeho konanie nebol priestupok. Pokuta mu nemala byť vôbec uložená,“ zhrnul.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM