Nina Táborská Rôzne

V Bratislave sa dá nakupovať zdravo: Nemusíte byť vegetarián, aby ste si obľúbili tieto recepty

Verte alebo nie, vegetariánstvo nie je o vyprážanom syre a grilovanom enciáne. Oslávte svetový deň vegetariánov zdravým jedlom, ktoré si môžete dopriať či už ste milovník šťavnatých steakov, alebo si radšej pochutíte na čerstvej zelenine. Overené a vlastné recepty z redakcie Bratislava24.sk.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa dá nakupovať zdravo: Nemusíte byť vegetarián, aby ste si obľúbili tieto recepty
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ak nemáte chuť na návštevu vegetariánskej reštaurácie, uvarte si niečo z našich vlastných receptov.

Skočte do Fresh Marketu, na Trhovisko alebo Farmárske trhy pri Medickej záhrade a dostanete všetky čerstvé ingrediencie, ktoré potrebujete.

Ponúkame vám tri otestované a chutné recepty, ktoré nemajú radi len vegetariáni:

1.Červené more ala Cviklový krém

Potrebujeme: 3ks uvarenej veľkej cvikle, 1 ks mrkva, 1 ks cibuľa, 1 ks petržlen, 1 ks nastrúhané jablko, lyžica šťavy z polky citróna alebo vínneho octu, čierne korenie, štipka soli, za hrsť nesekaného čerstvého koriandru (alebo pažitky), muškátový oriešok a 750 ml vývaru alebo vody

Postup: Uvaríme a nastrúhame cviklu, vložíme ju do hrnca, v ktorom je už pripravená na malé kúsky nakrájaná a do zlatista opečená cibuľka na olivovom oleji. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a jablko. Podusíme a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou.

Rozmixujeme, dochutíme soľou, korením citrónovou šťavou a troškou muškátového oriešku. V tanieri ozdobíme smotanou a nasekaným koriandrom.

2. Rýchly chrumkavý šalát

Potrebujeme: zmes šalátov, rukola, cherry paradajky, mango, mozzarella, čerstvú bazalku, šalátové korenie, chilli (podľa chuti)

Zálievka: dve lyžice olivového oleja, jedna lyžica limetovej šťavy, lyžička medu, štipka soli a zmes semienok

Postup: Nakrájame paradajky, mango, syr mozzarella a chilli. Vo veľkej mise zmiešame so šalátom a posypeme šalátovým korením. Na záver zarobíme dresing z olivového oleja, limetovej šťavy a medu, do ktorého pridáme opražené semienka. Tie opečieme na suchej panvici a horúce vysypeme do pripraveného nálevu. Zalejeme šalát a chutný pokrm je na svete.

3. Hody pre toho, kto sa chce predviesť

Potrebujeme: cous cous (zájdite do Marks & Spencer v Eurovea a pýtajte si Perzský cous cous – neoľutujete),pita chlieb, kyslá smotana, 2 strúčiky cesnaku, zmes čerstvých byliniek, 1 ks baklažán, 1 ks malá žltá cuketa, 1ks malá zelená cuketa, 1 ks menšia cibuľa, 5 ks veľké paradajky, lyžička citrónovej šťavy, korenie – mix

Postup: Baklažán, cukety, cibuľu, cesnak a paradajky zbavené šupiek nakrájajte a na olivovom oleji opečte na panvici. Pridajte soľ, korenie, lyžičku citrónovej šťavy.

Ak nedostanete perzský cous cous, pripravte si čistý podľa návodu a pridajte plátok masla. Nebojte sa pridať napríklad hrozienka, škoricu, nasekané píniové oriešky.

Smotanu vylejte do misky, pridajte pretlačený cesnak, nasekané bylinky, chilli vlasy, korenie, soľ. Pita chlieb opečte. Všetky chute sa spolu vynikajúco dopĺňajú, príprava je jednoduchá a vy vyzeráte, že ste kráľ kuchyne, ktorý nachystal bohatú hostinu.

Vegetariánske jedlá
3
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM