Adriana Banásová Kultúra

20. výročie cechu oslávia v Bratislave výstavou šperkov. Viete, kedy u nás vznikol cech?

Reprezentatívnou výstavou autorského šperku v bratislavskej Umelke si pripomína 20-ročné výročie Cech zlatníkov a klenotníkov Slovenska. Jeho desať členov prezentuje v samostatných vitrínach a na farebných fotografiách ukážky zo svojej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku 20. výročie cechu oslávia v Bratislave výstavou šperkov. Viete, kedy u nás vznikol cech?
Zdroj: TASR
  • „Šperky nás prakticky sprevádzajú celým životom. Sú svedkami rôznych rodinných udalostí, ale aj doby. Cechy ako záujmové spoločenstvá združujúce remeselníkov začali na území Uhorska vznikať v 14. storočí. V podobe podľa cechovej artikuly prekonali pol tisícročia. Ich koniec predznamenal až rok 1948, kedy po komunistickom prevrate zaniká súkromné živnostenské podnikanie a dohľad nad zlatníckym remeslom preberá štát. Spotreba zlata a striebra je prísne kontrolovaná a drahých kovov sa nedostáva ani významným majstrom. K oživeniu zlatníckeho remesla a obnove cechu dochádza až po Nežnej revolúcii v roku 1989. Cech ako stavovská organizácia znova nadobúda svoj význam, spolu s možnosťou slobodného podnikania a živnostníctva,“* pripomenula históriu na stredajšej (26.8.) vernisáži výstavy jej kurátorka Jana Matulová Valentovičová.

Zrelšia generácia autorov

Zároveň predstavila autorov. Ku zrelšej generácii patria František Tartott, Andrej Ohrablo, Ľubomír Déči a Martin Potaš, ktorí svoje remeselné majstrovstvo posúvajú k tzv. malej socharine. Za týmito bardmi nezaostávajú mladší členovia cechu.

Do ich tvaroslovného slovníka prichádzajú nové témy ako tetovanie (Radoslav Nemec), princíp z kože na kožu, móda ulice (tzv. street fashion), ale nezabúdajú sa zaoberať aj technikami minulosti, ktoré pretrvali stáročia a znova oslovujú súčasníkov, ako napríklad mokume gane, starobylá technika z čias japonských samurajov (Peter Forgáč, Daniel Chudý). Príklon k oživovaniu minulého vidieť aj u Rudolfa Molnára, ktorý nachádza inšpiráciu v starých keltských i slovanských šperkoch. V tvorbe Andreja Ohrabla možno pozorovať inšpiráciu obdobím Art Deco, ktorú pretavuje v moderný, nadčasový šperk.

Kedy vznikol cech?

Martin Potaš tvorí diela na pomedzí prechodu od šperku k soche. Radovan Blaško vytvára kontrasty medzi prírodou a jej umeleckým stvárnením, evokujúcim ich súzvuk. Najmladší 30-ročný Braňo Zelenák experimentuje a spája eklekticky mnohé z overených postupov.

„Cech vznikol v roku 1995 ako profesné združenie zlatníkov, už sme s celoslovenskou pôsobnosťou. Oslavujeme 20. výročie výstavou s výlučne autorskými šperkmi, ktoré majú tú pridanú hodnotu, čím sa odlišujeme od bežnej produkcie. Máme vyše 30 členov, tiež čestných a pridružených, ktorými sú stredné školy. Pre ne organizujeme 19 rokov súťaž Študentský šperk,“ predstavil združenie cechmajster Ľubomír Déči.

Pripomenul tiež každoročnú účasť na rôznych výstavách, domácu a zahraničnú spoluprácu či pôsobnosť cechu v rámci legislatívy alebo bezpečnosti pri práci. Katalóg prezrádza, že viacerí členovia získali rôzne ocenenia v súťažiach.

Výstava potrvá do 13. septembra.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM