Rôzne

Župa vybudovala ďalších 12 inteligentných priechodov pre chodcov. Pozrite sa, ako fungujú

Svetlá sa automaticky zapnú, akonáhle príde chodec k priechodu, zároveň sa rozsvietia aj diódové svetlá zabudované vo vozovke a výstražné zvislé dopravné značenie. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vybudoval ďalších 12 takýchto inteligentných priechodov pre chodcov.

Ilustračný obrázok k článku Župa vybudovala ďalších 12 inteligentných priechodov pre chodcov. Pozrite sa, ako fungujú
Zdroj: TASR

„S budovaním bezpečných priechodov na frekventovaných cestách sme začali minulý rok, tento rok pribudlo ďalších 12 priechodov – štyri v pezinskom, štyri v malackom a štyri priechody v seneckom okrese. Najmä v noci majú veľké opodstatnenie, pretože vďaka výraznému nasvieteniu je vidieť chodcov už z diaľky,“ priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Inteligentné priechody pre chodcov sú výrazné, nasvietené zvrchu, pričom osvetlenie má intenzitu 8000 lumenov, teda ako jasný biely deň. Zariadenia sú napojené na obecné osvetlenie a ich spotreba je minimálna, nakoľko ide o diódovú technológiu. Náklady na jeden priechod sú cca 15.000 eur.

BSK vyberal lokality podľa toho, kde je bezpečnosť chodcov najviac ohrozená, a tiež vychádzal z dopravných štatistík nehodovosti. Pri výbere lokalít spolupracovala s okresnými dopravnými inšpektorátmi v Pezinku, v Senci aj v Malackách.

Na opravu a údržbu ciest II. a III. triedy má BSK v tomto roku vyčlenených 13 miliónov eur. Okrem bezpečných priechodov pre chodcov zrekonštruoval poškodené priepusty v obci Láb, dokončila sa rekonštrukcia havarijného stavu priepustu na ceste medzi Vinosadmi a Modrou. V Stupave bolo zrevitalizované cestné teleso a upravené priekopy, v Šenkviciach boli sanované zosúvajúce sa svahy. Počas celého roka opravil BSK vyše 45.000 m2 výtlkov.

TASR informoval hovorkyňa BSK Ivety Tyšlerová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM