Rôzne Správy

Zmiznutá krása: Dámsky tenisový klub pred rokmi ustúpil výstavisku

Výnimočnú budovu mohli Bratislavčania obdivovať do roku 2007. V máji toho istého roka takmer zo dňa na deň zmizla pod radlami buldozérov.

Ilustračný obrázok k článku Zmiznutá krása: Dámsky tenisový klub pred rokmi ustúpil výstavisku
7
Galéria
Zdroj: internet

Jedna z posledných zachovaných pamiatok starej Petržalky – Dámsky tenisový klub – stála v areáli výstaviska Incheba do roku 2007. Tesne pred jeho zbúraním ho chceli zapísať ako národnú kultúrnu pamiatku. Zápis sa však nestihol a murovaný domček, ktorý pripomínal staré dobré časy bez panelákov, zrovnali so zemou.

Zbúrali, čo stálo v ceste

Z pamiatkarského hľadiska vtedy Incheba nepochybila. Jednoducho zbúrala, čo jej stálo v ceste a čo nebolo oficiálne chránené zákonom. Aj po rokoch je ťažké pochopiť, prečo sa tak stalo. Stavba mohla byť symbolom areálu – objektom, ktorý by bol v zaujímavom kontraste s modernou budovu výstaviska.

Búranie stavby vtedy vedenie Incheby nenahlásilo ani na petržalský stavebný úrad a neinformovali ani spoluvlastníka stavby, ktorým bolo mesto Bratislava. Výstavisko argumentovalo tým, že budova je v zlom technickom stave a ohrozuje návštevníkov areálu. Zbúraním stavby údajne len chceli odstrániť potenciálne nebezpečenstvo.

Zmiznutá nostalgia

Architektúrou a najmä stavebnou technológiou hrazdeného muriva sa budova Dámskeho tenisového klubu podobala domu riaditeľa smaltovne, ktorý doteraz stojí oproti petržalskej železničnej stanici na Kopčianskej ulici.

Domy na pravej strane Dunaja, ktoré boli kedysi súčasťou starej Petržalky, volali Harschova kolónia. Pán Harsch, podľa ktorého bola pomenovaná, vlastnil petržalskú preglejku. Továreň bola v prevádzke až do postavenia Mosta SNP. V spomínaných domoch bývali jej zamestnanci.

Keď sa Petržalka menila na panelákové sídlisko, domy zbúrali a ľudí presťahovali do bytoviek. Murovaný domček zo začiatku 20. storočia sa zachoval ako jediný. Pred zbúraním objektu sa dokonca vedenie výstaviska zastrájalo vrátiť mu jeho pôvodnú funkciu z prvej republiky a postaviť tam kurty a tenisový klub.

Pôvodná myšlienka a skutočné činy sa však diametrálne odlišovali a z malebnej budovy Dámskeho tenisového klubu nezostali ani ruiny.

Stavby starej Petržalky
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM