Tlačové správy

Zlý spánok počas leta? 5 tipov, ako zaspať počas letných horúčav

O čom sa vám sníva najčastejšie? Ak počas letných horúčav zvyčajne o búrkach, nie ste ojedinelým prípadom. Dokonca, buďte vďační za to, že vôbec snívate, pretože teplo môže byť u mnohých ľudí príčinou dlhodobej nespavosti. Tá dokáže život aj tých najvyrovnanejších osôb poriadne skomplikovať.

Ilustračný obrázok k článku Zlý spánok počas leta? 5 tipov, ako zaspať počas letných horúčav
Zdroj: zdravotne matrace

Nie je to ale bezvýchodisková situácia. Prinášame vám 5 tipov, ako sa dobre vyspať aj počas leta.

Vymeňte paplón

Zdroj: zdravotne matrace

Vedeli ste, že paplón je klimatickým zariadením postele? Z tohto dôvodu, či už je zima alebo horúce leto, vždy sa niečím prikryte. Ľahko zoženiete letný alebo zimný paplón, na jeho hrúbke v podstate nezáleží. Dôležité je, aby materiál obklopujúci telo zabezpečil ideálnu nočnú mikroklímu. Znamená to, že by našu telesnú teplotu počas spánku mal udržovať v rovnomernej rovine. Keď spíme, naše telo uvoľňuje teplo a vylučuje vodu (potíme sa) – až pol litra za jednu noc – preto je obzvlášť dôležité to, aby naša prikrývka nasávala vlhkosť. V porovnaní s matracom pri tomto bode zohráva významnejšiu rolu, pretože odvádza 80% potu, iba zvyšných 20% smeruje do matraca. Po správnosti by ste si mali prikryť celé telo, čiže aj nohy a chodidlá.

Kvalitný matrac

Zdroj: zdravotne matrace

Nie je jedno, na čom spíte. Pokiaľ máte boľavé kĺby alebo problémy s chrbticou, v letnom období spojenom s nespavosťou môžete tieto ťažkosti vnímať silnejšie. Kúpa novej postele nie je až tak ľahko realizovateľná, ale kvalitný matrac môže byť vašou záchranou. Mäkšie budú vyhovovať ľahším osobám, ale ak vážite trošku viac, popozerajte sa medzi tvrdšími, tuhšími kúskami. To, ako vybrať matrac, je ovplyvnené dokonca aj spánkovou polohou: pokiaľ spávate na chrbte alebo bruchu, vaše telo v rovnomernej polohe udrží tvrdší matrac, ale vyberte si mäkší, ak sa na nočný odpočinok ukladáte na boku. Ak vaše zdravotné problémy sú chronické, poraďte sa s lekárom, pretože je možné, že vám odporučí ortopedický matrac. Pre alergikov sa tiež vyrábajú špeciálne matrace, tzv. antialergické a antibakteriálne matrace.

Pravidelná rutina

Leto sem, leto tam, ľudský organizmus miluje pravidelnosť a predvídateľnosť. Jedna z najúčinnejších zbraní proti nespavosti je presný čas spánku každý deň. Keď 1–2 dni do týždňa pôjdete do postele neskôr, ešte vám nebude hroziť chronická nespavosť, ale vždy, keď môžete, dodržujte presný denný režim. Snáď ani nemusíme upozorňovať na dôležitosť dostatočnej dĺžky odpočinku.

Vitamín D

Všimli ste si, ako sladko sa vám zaspáva po celom dni na pláži alebo kúpalisku? Tento jav zvyčajne pripisujeme plávaniu a iným fyzickým aktivitám vo vode, ale dôvodom je aj slnko. Slnečné lúče sú pre ľudský organizmus primárnym zdrojom vitamínu D, a ten ovplyvňuje kvalitu aj kvantitu spánku. Ak pracujete v uzavretom interiéri, pobyt na slnku raz do týždňa vám stačiť nebude. Skúste si svoj deň naplánovať tak, aby ste si mohli dopriať pár dlhých minút až hodín aj vonku.

Základné pravidlá kvalitného spánku

Zdroj: zdravotne matrace

Možno horúce počasie nie je tou hlavnou príčinou toho, prečo nemôžete zaspať, iba súčasťou komplexného problému. Existujú určité zlaté pravidlá dobrého spánku a rýchleho zaspávania, ktoré fungujú u väčšiny ľudí: majte v spálni teplotu okolo 18 – 20 stupňov, 50% vlhkosť,

  • vetrajte, čerstvý vzduch robí zázraky,
  • do postele nechoďte s plným žalúdkom,
  • pred spánkom nepite kávu alebo čierny čaj,
  • namiesto namáhavých fyzických aktivít si doprajte skôr relaxačný pohyb (prechádzka, jóga).

Zdroj fotiek: librestock.com, freepik.com

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vojkovsky.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM