Alexandra Húsková Rôzne

Život bez telefónu, či rádia? Aj vďaka Murgašovi si to nemusíme predstavovať

Na dnešný 27. apríl pripadá 110. výročie prvého bezdrôtového prenosu slova, čím sa jeho vynálezca - Slovák Jozef Murgaš zapísal do histórie. Pred rektorátom Slovenskej technickej univerzity mu dnes slávnostne odhalili pomník.

Ilustračný obrázok k článku Život bez telefónu, či rádia? Aj vďaka Murgašovi si to nemusíme predstavovať
Zdroj: Dnes24.sk

Jozef Murgaš bol rímskokatolícky kňaz, maliar, slovenský vynálezca, priekopník bezdrôtovej telekomunikácie. Ako prvý na svete v roku 1905 uskutočnil rádiový prenos hovoreného slova. Venoval sa slovenským prisťahovalcom v Pennsylvánii, kde aj uskutočnil zbierku na založenie 1.Československej republiky. Bol signatárom Pittsburgskej dohody v roku 1918.

„Konečne máme dôstojné miesto pre Jozefa Murgaša na rodnej hrudi. Sme radi že môžeme dnes pred STU odhaliť pomník Jozefovi Murgašovi. Bol to Slovák svetového formátu,“ vyjadril sa Ján Šebo, predseda Klubu Jozefa Murgaša a J.G.Tajovského.

Autorom pamätníka je sochár Alexander Trizuljak. Portrét Jozefa Murgaša v nadživotnej veľkosti vytvoril ešte na prelome 70. tych a 80. tych rokov, jeho realizácia však bola z ideologických dôvodov zamietnutá. Murgaš bol totiž pôvodne stvárnený v kňažskej reverende. Sochár musel zmeniť koncepciu na jednoduchú bustu.

Busta Jozefa Murgaša je umiestnená pred vstupom do budovy Rektorátu STU na Vazovovej ulici. V dlažbe pred bustou sa rozmiestnením LED svietidiel vytvárajú oblúky, stvárňujúce princíp Murgašovho vynálezu rádiotelegrafie. Priestor pred vstupom do univerzity je novovytvorenou oddychovou zónou, s novou dlažbou a lavičkami a nesie názov „Nádvorie Jozefa Murgaša“.

Rektor STU Robert Redhammer pre Bratislava24.sk uviedol: „Osadili sme bustu Jozefa Murgaša, ktorý sa žiaľ, súhrou okolností, nemohol vrátiť na Slovensko ako učiteľ. Vidím symboliku v tom, že mnoho mladých ľudí dnes odchádza zo Slovenska – pokúsime sa urobiť všetko preto, aby sa nemuseli sťahovať von a našli na Slovensku plnohodnotné uplatnenie vo svojej profesii.“

Kto bol Jozej Murgaš?

Jozef Murgaš sa narodil v roku 1864 a základnú školu absolvoval v Tajove. Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici, ale zaujímalo ho predovšetkým maliarstvo. Po štúdiách v bratislavskom a ostrihomskom seminári bol vysvätený za rímskokatolíckeho kňaza. V rokoch 1889 – 1890 študoval maliarstvo v Budapešti, potom štyri roky na akadémii výtvarného umenia v Mníchove. Vo všetkých kostoloch, v ktorých ako kňaz pôsobil, namaľoval oltárny obraz.

Už na štúdiách v Ostrihome sa zaujímal o elektrotechniku. V roku 1896 odišiel do USA kde sa začal hlbšie zaujímať o elektrotechniku. 2. októbra 1903 podal Jozef Murgaš vo Washingtone svoju prvú prihlášku na uznanie patentu.

V auguste roku 1905 prezentoval svoj patent pred americkým prezidentom a 23. novembra 1905 zorganizoval rádiové spojenie, ktoré sa uskutočnilo medzi obcami Scranton a Wilkes-Barre, vzdialenými od seba 30 km. V USA, kde prežil veľkú časť svojho života, mu bolo zaregistrovaných 12 patentov.

Bol známy aj ako zberateľ húb, minerálov a rastlín a mal unikátnu zbierku hmyzu (asi 9 000 exemplárov).

Na Slovensko sa vrátil v roku 1920. Chcel sa tu usadiť natrvalo, vyučovať elektrotechniku na niektorej škole, čo mu ale úrady neumožnili, lebo na to údajne nemal kvalifikáciu, preto sa vrátil naspäť do USA. Zomrel 11. mája 1929 vo Wilkes Barre.

Odhaľovanie busty Jozefa Murgaša
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM