Nina Táborská Rôzne

Zelené strechy, podzemné státie aj nové byty. Čo bude s Cvernovkou?

Areál Cvernovky je v súkromnom vlastníctve a čaká na rozvoj. Mestská časť chce určiť jasné pravidlá pre územie, ktoré neodmysliteľne patrí k histórii Ružinova a Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Zelené strechy, podzemné státie aj nové byty. Čo bude s Cvernovkou?
Zdroj: TASR

Príprava regulácie územia bývalej továrne medzi Páričkovou, Svätoplukovou a Košickou ulicou sa posúva dopredu. Súčasťou areálu je aj pamiatkovo chránený objekt pradiarne.

Do 1.marca môže verejnosť pripomienkovať koncept riešenia Územného plánu zóny Cvernovka. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

S konceptom riešenia územného plánu zóny Cvernovka sa na verejnej prezentácii oboznámili aj obyvatelia. „Koncept návrhu riešenia má dva varianty. Prvý ráta s približne 700 bytmi, pričom zostane zachovaný maximálny počet súčasných stavieb, v popredí je aj ich rekonštrukcia. Druhý variant ráta s novou výstavbou a počtom bytov 720. Obe alternatívy počítajú s ponechaním objektov, ktoré majú platné asanačné povolenia. Ide napríklad o studňu či budovu silocentrály v blízkosti továrne, národnej kultúrnej pamiatky,“ uviedol spracovateľ Územného plánu zóny Cvernovka architekt Peter Žalman.

V súkromných rukách

Obyvateľov zaujímalo aj riešenie statickej dopravy. Tá je navrhnutá prevažne v podzemí s takmer 1 500 parkovacími miestami. Na povrchu garáži ráta spracovateľ so zelenými strechami. „Súčasťou je aj návrh novej aleje na časti Svätoplukovej ulici, rovnako aj na časti Páričkovej ulici na strane riešeného územia,“ priblížil Peter Žalman.

Územný plán zóny musí vychádzať z ÚPN hlavného mesta. Zároveň ho spodrobňuje a v tomto prípade aj zmierňuje. Navrhnutý objem výstavby je približne o 20 percent menší ako povoľuje ÚPN hlavného mesta.

Faktom ale zostáva, že okrem bytového domu na rohu Košickej ulice a Dullovho námestia a strednej odbornej školy na Svätoplukovej ulici, je zvyšok areálu Cvernovky v súkromných rukách. To je aj dôvod, prečo Ružinov vôbec s obstarávaním územného plánu zóny v tejto lokalite začal.

„Naším cieľom je určiť jasné pravidlá pre toto územie, ktoré neodmysliteľne patrí k histórii Ružinova a Bratislavy. Chceme, aby charakteristické črty Cvernovky zostali zachované a zároveň by sme jej chceli umožniť aj rozvoj. Dôležitý v tomto prípade bude súlad našich požiadaviek, súkromného vlastníka ale i predstáv ľudí,“ ozrejmil mestskej časti Ružinov starosta Dušan Pekár.

Ružinovčania môžu svoje pripomienky ku konceptu riešenia ÚPN – Z Cvernovka zasielať na Miestny úrad Bratislava – Ružinov do 1.marca.

Prečítajte si tiež: Cvernovka by sa mohla premeniť na centrum kreatívneho priemyslu a kultúry. Plánuje to novovzniknutá Nadácia Cvernovka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM