Tomáš Stupavský Samospráva

Zaujímavé čísla komunálnych volieb. V Bratislavskom kraji obsadili väčšinu starostovských postov muži

Od komunálnych volieb už ubehol viac ako týždeň a preto prišlo na radu bilancovanie výsledkov. Na dnešnej tlačovej konferencii predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) hodnotili novembrové komunálne voľby. Prezrite si zaujímavé fakty, ktoré sa udiali v Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé čísla komunálnych volieb. V Bratislavskom kraji obsadili väčšinu starostovských postov muži
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Predseda združenia Jozef Dvonč vyslovil spokojnosť s priebehom volieb. „Celková volebná účasť 48,34 percenta znamená, že účasť sa stabilizuje okolo 50 percent," skonštatoval Dvonč.

V našom hlavnom meste sa volebná účasť vyšplhala na 33,79 percenta. Čiže obyvatelia slovenskej metropole zaostávali za celoštátnym priemerom. K volebným urnám sa najviac voličov, v rámci Bratislavy, vydalo v mestskej časti Čunovo. Volebná účasť sa tam pohybovala na úrovni 71,65 percenta. Najnižšiu zase zaznamenali vo Vrakuni, keď o komunálne voľby prejavilo záujem iba 26,85 percenta voličov. Celkovo bolo v Bratislave odovzdaných 134 619 platných obálok.

V rámci Bratislavského kraja najvyššie číslo volebnej účasti dosiahli obyvatelia obce Kostolná pri Dunaji v okrese Senec. Odovzdať svoj hlas tu prišlo až 80,41 percenta voličov. Naopak najnižšia volebná účasť bola vo Vysokej pri Morave v okrese Malacky, keď sa vyšplhala iba na 28,10 percenta.

V Bratislavskom kraji iba 12 starostiek

Zaujímavosťou je aj počet žien zvolených medzi starostami a primátormi. Na celom území Slovenska bude pôsobiť o 20 žien viac, než tomu bolo po komunálnych voľbách v roku 2010. Naopak, počet mužov v kresle starostu či primátora sa znížil o 37.

V Bratislavskom kraji je situácia odlišná. Celkovo bolo zvolených 77 mužov a iba 12 žien. To znamená , že oproti roku 2010 klesol počet starostiek o päť.

Na posty starostov a primátorov kandidovalo 15. novembra celkovo 8760 uchádzačov, z toho 2145 žien a 6615 mužov. „Z celkového pohľadu prichádza k 30-percentnej obmene starostov a primátorov, čo približne kopíruje predchádzajúce obdobia,“ uviedol Dvonč.

Úspech nezávislých kandidátov

Úspech zaznamenalo aj množstvo nezávislých kandidátov, konkrétne 1 100. Vo voľbách slávilo víťazstvo aj 1 211 kandidátov, ktorých podporili politické strany. Zvyšok tvoria kandidáti, ktorých podporili rôzne koalície.

V Bratislavskom kraji nakoniec uspelo až 48 nezávislých kandidátov. Zvyšných 29 zasadne na starostovské kreslo väčšinou s podporou pravicových strán.

Noví starostovia sa však nemusia báť, žeby im pri ich prvých krokoch vo svojom úrade a pri prevzatí agendy nikto nepomáhal. Podľa predsedu ZMOS-u každý člen, ktorý bude sedieť v starostovskom kresle dostane manuál ako pripraviť ustanovujúce zastupiteľstvo a tiež príručku Dobrý deň samospráva, ktorá obsahuje informácie o fungovaní samospráv, jej úlohách, povinnostiach, možnostiach a vzťahoch, ktoré v nej fungujú.

V nasledujúcom období po ustanovujúcich zastupiteľstvách v mestách a obciach by sa mali od 15. januára uskutočniť snemy regionálnych združení.

Kompletné výsledky komunálnych volieb nájdete na oficiálnej stránke Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM