Správy

Zastaví sa výroba vo Volkswagene? Odborári hrozia štrajkom

Zamestnanci bratislavského Volkswagenu žiadajú od vedenia automobilky zvýšenie platov. Dohoda je však v nedohľadne, čo môže dospieť až k ostrému štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Zastaví sa výroba vo Volkswagene? Odborári hrozia štrajkom
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zástupcovia zamestnancov bratislavského automobilového závodu sa opäť nedohodli s vedením spoločnosti na zvyšovaní platov. Odborári aktuálne nevylučujú ani vstup do štrajku. Informáciu priniesol spravodajský portál Aktuality.sk.

Ani ôsme kolo kolektívneho vyjednávania vo Volkswagen Slovakia neprinieslo posun k naplneniu požiadaviek Moderných odborov Volkswagen (MOV) na zlepšenie platových podmienok zamestnancov podniku. „V piatok 26. mája sme za účasti sprostredkovateľky z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny opätovne jasne deklarovali našu oprávnenú požiadavku na zvýšenie tarifných tried zamestnancov. Znovu sme predniesli dôvody navýšenia a dúfame, že naše objektívne argumenty otvoria zamestnávateľovi oči,“ vysvetlil predseda MOV Zoroslav Smolinský.

Vedenie trvá na svojej ponuke

Vedenie automobilky prednedávnom informovalo, že v roku 2016 vyprodukovali v bratislavskom závode 397-tisíc áut. Obrat spoločnosti vzrástol medziročne o 17 % na 7,2 miliardy eur. Zisk podniku pred zdanením narástol o 9 % na 213 miliónov eur.

Zamestnávateľ stále trvá na svojej ponuke, ktorá počíta so zvyšovaním miezd 3-krát po 4 % počas 3 rokov. To je ale pre odborárov vzhľadom na uvedené fakty neprijateľné. „Ďalšie kolo vyjednávania sa uskutoční začiatkom júna. Vzhľadom k postoju vedenia podniku, nevylučujeme vstup odborov do ostrého štrajku, ktorý bude znamenať zastavenie výroby,“ dodal Smolinský.

Ilustračný obrázok

Nová montážna hala Volkswagen
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM