Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Zasadnutie petržalského zastupiteľstva začalo dnes netradične. Toto všetko už poslanci schválili

Miestne zastupiteľstvo začalo netradične, udelením ocenení petržalským hokejistkám. Poslanci už schválili program: Naučiť lepšie, odmeniť viac, ktorého cieľom je finančne motivovať a podporiť pedagógov pôsobiacich na základných školách v Petržalke. MČ už má tiež zvoleného hlavného kontrolóra.

Ilustračný obrázok k článku Zasadnutie petržalského zastupiteľstva začalo dnes netradične. Toto všetko už poslanci schválili
Zdroj: Dnes24.sk

Starosta Vladimír Bajan udelil na úvod zasadnutia miestneho zastupiteľstva plakety ženskému tímu petržalských hokejistiek (HC Petržalka), ktoré z Majstrovstiev Slovenska priniesli zlaté medaile a dosiahli tak najväčší úspech v klubovej histórii.

Na programe dnešného rokovania je 17 bodov, medzi ktorými bola i voľba hlavného kontrolóra, návrh všeobecne záväzného nariadenia, zvýšenie motivácie učiteľov aj zásady vybavovania petícií. Prítomných je všetkých 35 poslancov.

Petržalka má staronového kontrolóra

Poslanci sa už stihli venovať aj voľbe miestneho kontrolóra mestskej časti Bratislava-Petržalka. Táto voľba sa uskutočnila z dôvodu uplynutia funkčného obdobia súčasného hlavného kontrolóra Stanislava Fialu.

Poslanci opätovne (2. obdobie) zvolili spomedzi troch kandidátov za hlavného kontrolóra mestskej časti Petržalka Stanislava Fialu. „Ďakujem za hlasy a dôveru, budem sa snažiť nikoho nesklamať,“ uviedol Fiala bezprostredne po zvolení do funkcie.

Medzi kandidátmi boli Ing. Eva Cibulová (vedúca ekonomického oddelenia MÚ v Rači), Stanislav Fiala (zastával funkciu kontrolóra od roku 2009) a Ing. Vladimír Mráz (Prednosta Miestneho úradu Vrakuňa 2010–2014).

Odovzdaných bolo 33 platných hlasovacích lístkov z celkového počtu 34 (Cibuľová: 1 hlas, Fiala: 31 hlasov, Mráz: 1 hlas). Poslanci rovnako schválili mesačný plat pre kontrolóra, ktorý ostáva na úrovni 2386 eur s účinnosťou od 1. apríla 2015 (za boli všetci prítomní poslanci).

Nasledovalo schválenie bodu: „Návrh Všeobecne záväzného nariadenia“, ktorým sa mení a dopĺňa VZN mestskej časti č. 8/2009 o určení dotácie na prevádzku a mzdy na dieťa materskej školy a školského zariadenia.

Tento materiál reagoval na zákonnú povinnosť samospráv vydať všeobecne záväzné nariadenie, v ktorom bude stanovená výška finančných prostriedkov určených na mzdy a prevádzku na dieťa materskej školy a žiaka školského zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Naučiť lepšie, odmeniť viac

Mestská časť Bratislava – Petržalka je zriaďovateľom 11 základných škôl. Obdobne ako vo veľkom počte ostatných štátnych základných škôl v Bratislave existuje viac problémov ovplyvňujúcich výsledky, priebeh výučby i mieru spokojnosti učiteľov i žiakov resp. ich rodičov so vzdelávacím procesom. Zvýšenie motivácie učiteľov v Petržalke sleduje zvýšenie motivácie pedagógov, ktoré má viesť aj k zvýšeniu kvality vzdelávacieho procesu prostredníctvom inovácií.

Poslanci preto dnes schválili program: Naučiť lepšie, odmeniť viac (za boli všetci prítomní poslanci, počtom: 34).

Cieľom programu je finančne motivovať a podporiť pedagógov pôsobiacich na základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava – Petržalka, k zavádzaniu a uplatňovaniu projektov inovácii vo výučbe. S ohľadom na odchody žiakov do osemročných gymnázií sú preferované projekty realizované v 4. a 5. ročníku. Čo sa týka predmetov, sú uprednostňované tie, ktoré sú testované v štátnom testovaní Monitor 9 t.j. slovenský jazyk a literatúra, matematika.

Výdavky na program zvýšenia motivácie učiteľov v Petržalke sú finančne kryté v programe 5.4 rozpočtu schváleného na rok 2015.

V prípade nízkeho počtu prihlásených projektov alebo nedostatočnej kvality projektov vyhodnotenej komisiou sa finančné prostriedky nevyčerpajú (bude stanovený minimálny počet bodov, ktoré musí projekt dosiahnuť pre získanie podpory). Oprávneným uchádzačom o podporu projektu bude priamo pedagóg.

V poradí 4. zasadnutie Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Petržalka môžete sledovať online.

Parkovaciemu domu zatiaľ povedali nie

Miestni poslanci mali dnes schvaľovať aj prenájom pozemku pre parkovací dom, proti ktorému vzniklo niekoľko petícií. Hoci podľa starostu je parkovací dom kľúčovým pre mestkú časť, materiál v úvode rokovania stiahol. „Samozrejme, hneď ako spomeniete garážový dom, máte na krku petíciu. Museli sme preto rozdeliť skupinový a verejný záujem. Skupinový predstavuje “ja to pred domom nechcem” a verejný chce vyčistiť ulice, chodníky, trávnaté plochy a dokonca aj terasy od áut. Petržalka má 43-tisíc bytov, ktoré sú postavené na sebe a takmer 50-tisíc áut, ktoré niekto zrazu nechce mať v dome, ale v priestore. To ani logicky nefunguje,“ uviedol.

Viac sa dočítate tu: Parkovací dom v Petržalke dnes poslanci neodsúhlasili. Chcú rokovať s občanmi a investorom

Poslanci doposiaľ schválili:

  • Návrh na prenájom nebytových priestorov – šatní v objekte ZŠ Pankúchova 4 pre občianske združenie FC Petržalka akadémia
  • Návrh na prenájom nebytového priestoru na Rovniankovej 16, Bratislava pre Radoslavu Kepenešovú
  • Návrh na vyhlásenie výberového konania na funkciu riaditeľa Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka
  • Voľba členov
  • Návrh na odvolanie a voľbu členov Dozornej rady Bytového podniku Petržalka s.r.o.

Celé znenia prodložených návrhov nájdete TU.

Správu priebežne aktualizujeme.

Foto: MiÚ Petržalka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM